Vagabond återupptäcker sin egen historia – och gör höstens snyggaste herrskor

Vagabond stakar ut framtiden genom att blicka bakåt.

Att gå tillbaka till grunderna är sällan något som får snålvattnet att rinna. Man tänker på åldrade rockstjärnor som spelar in sin barndoms bluesfavoriter, 4-4-2 eller något annat vagt bakåtsträvande. Men om det är omvärlden som långsamt börjat hinna i kapp ens första stapplande steg då?

Vagabond var under starten på 70-talet ett skovarumärke som tillverkade herrskor. Endast. Men efter några år så bestämde sig man sig för att även börja tillverka damskor. Detta genom att erbjuda unisexvarianter av sina egna herrskor, på den tiden något ovanligt.

I dag finns Vagabond på över 40 marknader jorden runt och har kanske framför allt blivit en framgångssaga för sina skor riktade mot kvinnor. Inför höstens kollektion går man dock tillbaka till rötterna och satsar på en kollektion klassiska herrskor. En hyllning till sitt eget arv och en påminnelse om att bra design rör sig över könsgränser.

Vagabond har därför rotat i arkiven. Resultatet är en kollektion herrskor som blinkar åt 70- och 90-talet utan att vara retro. Silhuetterna är kraftiga och detaljerna grova. Färgpaletten rör sig från svart och mörk rödbrun till en ljusare sandbeige.

Inspirationen hämtas bland annat från amerikanske fotografen Irving Penn och hans hörnbilder, där han placerade Salvador Dalí, Truman Capote och Georgia O´Keffee i ett trångt hörn och fotograferade dem i obekväma positioner. Eller den schweiziske konstnären Ugo Rondinones färgsprakande ökenskupturer.

Bland skomodellerna hittas chelseaboots och modellen Jeff, en grövre känga för våta dagar, men också den nya modellen Mike. Skon kommer dels som en grov derbymodell med fyrkantig form och kraftig sula. Inspirationen hämtas från en marinofficers uniform och är en modern tolkning av den klassiska lågskon. Eller loafervarianten som dels görs i en kraftig mattsvart variant, eller i en krokodilskinnsmönstrad variant som hade fått Bryan Ferry grön i ansiktet av avund 1976.

Kollektionen finns att köpa online på www.vagabond.com, i Vagabond Concept Stores och hos utvalda återförsäljare. Priserna varierar mellan 1.100-2.000 kr.

Dela på Facebook
Tweeta