Hoppa till innehåll
Denna sida är ett samarbete med Volt

Kostymguide: 5 steg för den perfekta passformen

Redaktionen

Passformen är A och O när man investerar i en ny kostym. Volts regionchef Patrick Simonsen leder vägen till det perfekta köpet.

 En kostym sitter sällan perfekt från start. Oftast krävs det någon form av justering för att kostymen ska sitta som en smäck. Några få enkla skräddaringrepp kan göra stor skillnad för helhetsintrycket. Multibrand-butiken Volt erbjuder prisvärda skräddartjänster där vanliga justeringar är kortade och förlänga ben- och armlängder och justering av byxans midja och kavajens bälgveck. Sitter kavajen perfekt över axlarna från start så går det mesta att justera i efterhand. 

– Axlarna påverkar hur resten av kavajen sitter, såsom ärmar, bröst, rygg och nacke. Så det är viktigt att axlarna sitter bra. Tänk på att du ska kunna röra dig i kostymen utan problem. Man behöver inte kunna bestiga berg i den, men man ska kunna sitta bekvämt, knyta skorna och köra bil utan att känna något obehag, säger Volts regionchef Patrick Simonsen.

En kavaj ska sitta tätt intill kropp utan att upplevas för tight. Ärmarna ska nå strax under handleden, 1-2 centimeter ovanför ärmslutet på skjortan, och sitta precis rätt när du står med armarna hängandes längst med kroppen. En enkel tumregel är att kavajen ska sitta så att du kan hålla handen bekvämt mellan den och skjortan, och att kavajen fortfarande får en snygg form i midjan och att den följer ryggen bra. Kostymbyxorna ska sitta bekvämt i midjan och kunna bäras utan bälte. En vanlig rekommendation är att att välja en längd som gör att byxorna vilar lätt på skorna. 

– Om byxorna skrynklar sig bak är det ofta ett tecken på att de är för långa och behöver justeras. Ett tips är att gå runt i kostymen när du provar plagget i butik. På så sätt kan du känna dig säker på att du känner dig bekväm i plagget, vilket är en förutsättning för att köpet ska upplevas som lyckat. 

– Kostym är ett underbart plagg som är både praktiskt, smickrande och bekvämt och något du bör ta varje tillfälle i akt att bära. Då är det väsentligt att allt sitter som det ska.

 5 tumregler för den perfekta passformen 

1. Det är viktigt att axlarna sitter perfekt, allt annat går enkelt att justera.

2. Kavajen ska sitta tätt intill kroppen, men inte för tight.

3. Kavajens ärmar ska stanna  1-2 centimeter ovanför ärmslutet på skjortan.

4. Kostymbyxorna ska sitta precis lagom runt midjan, utan att du behöver bälte.

5. Byxorna ska vila lätt på skorna, med ett fall på cirka 1 centimeter.

Tre klockrena kostymer till specialpris hos Volt

Kostympaket: Tiger of Sweden

Inkluderar kostym från Tiger of Sweden, skjorta från Tiger of Sweden och slips från These Glory Days.

4 999 kr.

Köp kostymen här.

Kostympaket: Oscar Jacobson

Inkluderar kostym från Oscar Jacobson, skjorta från Oscar Jacobson och slips från These Glory Days.

5 999 kr.

Köp kostymen här.

 Kostympaket: These Glory Days

Inkluderar kavaj och byxa.

2 499 kr.

Köp kostymen här.

Här hittar du Volts alla kostymer.

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.