Annons
Annons


Burlesk- och fetishdrottningen Dita von Teese hade kanske aldrig blivit erkänd som en av världens bäst klädda kvinnor om det inte varit för fotografen och pinuppionjären Irving Klaw. Klaw drev på 50-talet tillsamanns med systern Paula produktionsbolaget Movie Star News, som spelade in filmer med lättklädda tjejer.

Med dagens mått är inte Klaws verk mycket att uppröras över, men på 50-talet fick filmerna naturligtvis både amerikanska politiker och pingstpastorer att koka över av indignation.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Manuset var sällan det viktigaste för Klaw. I stället lades fokus på kroppslig estetik, utmanande underkläder, brottning och bondage.

artikelbild_1_bettie_page

En av aktriserna, Bettie Page, blev med tiden en av 50-talets största stilikoner. Andra pinupplegender som förekommer i filmerna är bland andra Tempest Storm och Blaze Starr (som gestaltades i Hollywoodfilmen Blaze från 1898 med Paul Newman en av rollerna).

Flera av de legendariska och genrebildande filmerna finns nu att köpa på dvd. De flesta med oskyldiga titlar som The wrestling films, The dancing films och The Bettie Page films.

artikelbild_2_bettiepage

Vill du beställa eller läsa mer, besök www.njutafilms.nu.

MARTIN GREVE

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar