Annons
Annons

Plaggen svenska män slutar bära när vi blir ”för gamla”

Bilden av att tatuerade punkare i skinnjackor och skejtare med rumpan bar tar över ålderdomshemmen är klart överdriven, enligt en undersökning av Philip Warknader. Här är plaggen vi pensionerar.

Redaktionen

Artikeln är ett annonssamarbete mellan Café och Åhléns. 

Läs mer och se fler bilder från kampanjen på Åhléns sajt

folk

Angelo och Sarah är just nu modeller i Åhléns kampanj under parollen ”Länge leve gränslösheten, låt oss klä oss hur vi vill oavsett ålder”.

Basketskon känns inte lika given på uteserveringen längre, linnet får inte följa med på promenaden och shortsen har inte sett något annat än byrålådans insida på flera år.

Det är dags att börja inse att man har blivit för gammal för vissa plagg. Känns det igen?

Gilla Cafe.se på Facebook
philip

Philip Warkander.

Sveriges modedoktor (ja han är riktig doktor vid Lunds universitet) Philip Warkander har på uppdrag av Åhléns kampanj Gränslöst undersökt varför svenska män väljer att pensionera vissa plagg och hur de ser på kläder. 40 personer har varit med i studien, både män och kvinnor.

– De intervjuade männen säger att de som äldre anpassar sig mer efter sin ålder än de gjorde som unga, säger Philip Warknader.

Hur märks det?

– Att till exempel klä sig som punkare, menade de, var inte lämpligt efter en viss ålder. Men det kunde också handla om att börja klä sig mer ”mainstream” överlag efter en viss ålder, särskilt sedan man börjat arbeta.

Vilka plagg slutar män att bära när de blir äldre?

– Kläder som visar kroppen, som avslöjande linnen, shorts och tajta tröjor, alltså kläder som kan sägas ställer högre krav på bärarens kropp och som kopplas till känslan av att känna sig attraktiv.

Varför?

– Det handlar om minskat kroppsligt självförtroende, både män och kvinnor förändrar ofta sin klädstil för att inte dra lika mycket uppmärksamhet till kroppen som tidigare.

Finns det några kläder som inte har en åldersgräns?

– Som ung kan det finnas begränsningar kring hur man klär sig. En sådan begränsning kan vara bristande självsäkerhet, vilket ofta brukar ge med sig med åren. Därför kunde vissa tillåta sig att experimentera mer när de blev äldre, eftersom de då kände sig säkrare i sitt utseende.

Det här ger hopp, berätta mer. 

– I takt med att karriären tog fart fick de en bättre ekonomi, vilket gjorde att de senare i livet kunde klä sig som de faktiskt ville, i exklusivt mode, snarare än att bara handla det de hade råd med, som de gjorde som unga. För att förtydliga, det handlade alltså inte direkt om att de inte tyckte det spelade någon roll, utan snarare att de gav sig själva större utrymme att experimentera och uttrycka sig inom.

Åhléns har samtidigt genomfört en undersökning bland sina medlemmar och fått fram en åldersgräns för några plagg.

Artikeln är ett annonssamarbete mellan Café och Åhléns. 

dude

Foto: Unsplash

Inga trasiga jeans efter 33 år

Linne: 41,4

Basebollkeps: 38,8

Korta shorts: 45,1

Tröja med stort tryck: 38,7

Trasiga jeans: 32,6

Hoodie: 40,9

Färgglada sneakers: 43,0

Undersökningen bygger på svar från 2 179 kvinnor och män som är medlemmar hos Åhléns. Respondenterna fick svara på hur de upplever vilken övre ”åldersgräns” som samhällsnormen har tilldelat olika klädesplagg.

Artikeln är ett samarbete mellan Café och Åhléns. 

Läs mer och se fler bilder från kampanjen på Åhléns sajt. 

Annons

Dela (25)
TweetaLaddar