Annons

Spelstjärnans tuffaste utmaning

Han är en av e-sportens största stjärnor, van vid prispengar i miljonklassen och skrikande kinesiska fans. Men nu ska Jonathan ”Loda” Berg byta datorspelet Dota 2 mot en minst lika tuff tävlingsform: Poker-SM online.

Text Andreas Utterström
Foto Morgan Norman
Dela (432)
Tweeta

Det här reportaget är ett samarbete mellan Café och Svenska Spels Poker.

En kille med ljusblå sponsorkeps och mörka träningskläder kommer joggande i terrängen vid Gårdsbergen i Göteborg. Han har långt hår och ansat skägg, ser ut som någon som blivit bänkad från Swedish House Mafia.

Men skenet bedrar. Det här är ingen dj, det är årets joker i Poker-SM Online. Det här är också en person som blivit världskändis i e-sport, med ett smeknamn hämtat från en obskyr karaktär i ”Sagan om ringen”.

Entré på scenen för Jonathan ”Loda” Berg.

Hans väg in i professionellt spelande började med brorsans Amiga. I dag tränar Jonathan Dota 2 mellan åtta och 16 timmar per dygn, sex gånger i veckan, och är kapten i laget Alliance. Han beskriver spelet som ”ett realtidsschack där man spelar fem mot fem”.

Precis som i traditionella lagsporter har spelarna olika positioner. Jonathan är ”carry”.

– Det är lite som att vara forward i fotboll. De andra spelar fram till mig och min uppgift är att bygga strategiskt så att jag är som starkast i slutet av matchen.

För att åstadkomma detta gäller det att också att vara i god fysisk form i verkligheten. Annars kan det gå som för en lagkamrat som åkte på diskbråck.

Det är därför Jonathan Berg befinner sig i löparspåret. Annars brukar det bli hotellgymmet. Ett år sov han borta 115 nätter, men den senaste tiden har det varit lite lugnare.

– Det jag gillar med poker är att det kräver uthållighet och mental styrka, något som många inte tänker på. En annan likhet med Dota 2 är att det handlar mycket som strategi.

När pokerfebern slog till i Sverige för drygt tio år sedan började Jonathan spela tillsammans med sina kompisar. Några av dem satsar i dag på att bli professionella spelare medan han själv har fortsatt på amatörnivå.

– Jag spelar från och till, men hittills har det varit mest på skoj och inte handlat om några större summor, säger Jonathan ”Loda” Berg.

E-sporten har lärt honom att inte vara alltför passiv.

– Det är viktigt att försöka ta kommandot relativt tidigt. Annars finns risken att man låter bättre spelare bestämma för mycket.

Just den kaxiga attityden var något som hjälpte Jonathan att bygga sitt varumärke i e-sporten. Men det var aldrig någon uttänkt strategi.

– När man kommer som ung spelare och visar att man är bra är det svårt att bli tagen på allvar. Det finns alltid folk som tycker att man bara haft tur. Men genom att vara kaxig och irritera duktiga spelare fick jag chansen att gå träningsmatcher mot dem.

Kanske borde Jonathan ha tänkt på samma sätt när det gäller pokern. För en del av motståndarna har legat i hårdträning inför SM. Bokstavligt talat.

Fakta/ Loda hoppade av från Handels efter ett år

Namn: Jonathan Berg.

Smeknamn: ”Loda” efter den obskyra figuren ”Lord Of Dol Amroth” i ”Sagan om ringen”.

Ålder: 27 år.

Bor: I Västra Frölunda utanför Göteborg.

Familj: Sambo och sexårig bonusdotter.

Yrke: Professionell Dota 2-spelare i laget Alliance.

Utbildning: Påbörjade studier på Handelshögskolan, men hoppade av efter ett år.

Framtidsplaner: Vinna VM i Dota 2 nästa år, men först ta hem Poker-SM Online.

Nick under Poker-SM: LodaBerg.

Dogge Doggelito på häst. ”Glöm inte att det måste stå ”Friherre Dogge Doggelito” i bildtexten!”, säger han.

Stora Gåsemora Gård på gotländska Fårö är pittoresk och det flacka landskapet vykortsvackert. Det brusar från havet och några hästar betar i närheten.

Men den kalla vinden tränger genom märg och ben och gör att ett pokerproffs, fyra amatörer och en kändis huttrar i kylan.

De befinner sig på ett ”bootcamp” för att vässa kunskaperna inför Poker-SM Online. Under en vecka tränar de tålamod, koncentration, minneskapacitet och annat som krävs för att bli en vinnare.

Den här morgonen är det fårklippning på programmet. Torbjörn Svensson, som har vunnit SM sju gånger, instruerar:

– Man ska klippa 10 000 för att få någorlunda koll på vad man gör och 100 000 för att bli riktigt bra.

Någon frågar hur många han själv har på sitt CV.

– 300 000.

Deltagarna tittar fascinerat på när Torbjörn Svensson bestämt håller i fårens ben och klipper så att det bildas stora högar av ull på marken.

Några av dem gäspar. Inte för att de är uttråkade, utan för att hårda fyspass stod på programmet dagen innan.

– De dog allihop, konstaterar deras tränare Richard Nilsson, som bland annat drillat Tobias Hysén, nöjt.

Jimmy Svärdhagen, Per Andersson, Magnus Pettersson och Julia Björklund är alla duktiga pokerspelare, men fortfarande på amatörnivå. I sällskapet ingår också Robin Ylitalo, en av Sveriges mest framgångsrika pokerspelare.

Men i den här grenen får de alla se sig slagna av gruppens kändis och den av dem som betraktar sig som sämst i gänget: Dogge Doggelito.

Se bilderna från Fårö – bläddra i bildspelet!

6
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Han lyckas klippa av sitt får 369 gram och höjer armarna i en ironisk segergest.

– Jag är en glad amatör som mest gillar den sociala delen. Att vara här på ”bootcamp” är lite som att gå på spa.

Dogge var tidigare med i ”Pokermiljonen” i TV4. Där avslöjades hans stor akilleshäl: uthållighet.

– När det hade gått ett tag blev jag trött, uttråkad, brydde mig inte och satsade allt på dåliga kort. Efteråt frågade mina kompisar: ”Hur fan tänkte du?”

Magnus Pettersson, till vardags butikschef, har snarare det motsatta problemet. Han tenderar att bli ”ganska laid back”. Spelade han tennis skulle han vara typen som dröjde sig kvar vid baslinjen i stället för att rusa mot nätet.

– Det jag tar med mig från ”bootcampen” är att omvärdera situationer där det börjar närma sig pengar. Jag måste försöka släppa lite ABC-poker och våga vara mer våghalsig och aggressiv.

Den av deltagarna som har spelat poker längst är Per Andersson, behandlingsassistenten från Skara som började redan 2006. Och det har gått bra. Han ligger ofta högt på listorna över Svenska Spels största vinnare.

Per Andersson toppar också listan över vem av deltagarna som tappat mest i vikt: fem kilo på bara några dagar.

– Jag gick upp mycket i vikt och fick diabetes när jag slutade röka så det här har varit en liten kick. Man måste vara i god fysisk form när man spelar poker eftersom det handlar om så långa sittningar.

Efter en kryddstark lunch med thailändska köttbullar är det dags för eftermiddagens aktivitet. Deltagarna ska springa en hinderbana, men de tävlar inte mot varandra utan gör det individuellt.

 

logo

Fakta/Nu kan du spöa en av världens bästa e-sportstjärnor

Den 29 november har du chansen att spela mot Jonathan ”Loda” Berg, Robin Ylitalo och Dogge Doggelito i Main event på Poker-SM. Gå in här för att delta.

Vill du hellre följa profilernas – eller polarnas – spel?

Gå in här. Här är deras pokernicks på Svenska spel, Loda: LodaBerg, Dogge: Dogge-SWE, Robin: inhoo.

När deras fystränare Richard Nilsson har pressat dem ordentligt utsätts de för en minnesövning där det gäller att komma ihåg hur korten ligger på ett pokerbord som de utan förvarning får studera en kort stund. Allt för att öva sig i att hålla uppmärksamheten på topp.

Jimmy Svärdhagen från Habo utanför Jönköping är helt slut efteråt. Till vardags arbetar han som trollkarl och uppträder på allt från barnkalas till konferenser. En vanlig fråga är om det finns några likheter mellan yrket och pokerspelandet.

– Inte mer än att båda har en kortlek. Det går nästan inte att förklara för någon som inte själv spelar hur komplicerat poker är. Det finns oceaner av djup och innehåller så många ingredienser: matematik, psykologi, tajming, minnesförmåga, aggressivitet och förmåga att kunna läsa andra spelare.

Det håller systemsamordnaren Julia Björklund, ”bootcampens” enda kvinnliga deltagare, med om:

– Den som är bäst vinner i längden. Nu när jag vill ta nästa steg i mitt spelande gäller det att lära sig tänka ytterligare ett steg framåt och att ha en plan B när motståndarna inte spelar som jag räknat med.

Efter dagens övningar lyckas Dogge Doggelito ringa in en häst som han praktiskt taget tvingar Cafés fotograf Morgan Norman att plåta honom tillsammans med.

– Glöm inte att det måste stå ”Friherre Dogge Doggelito” i bildtexten!

Därefter är det dags för badtunna och middag.

Måltiden blir också en slags övning – i tålamod. Dogge Doggelito tar nämligen chansen att hålla hov med kreativa konspirationsteorier om både ”Estonia” och Palmemordet.

ylitalo

Fakta/Tre tips – så kan du vinna Poker-SM 

Pokerproffset Robin Ylitalo (i mitten på bilden) ger sina bästa råd till dig som ska delta i tävlingen i november. 

1) Lär dig tålamod

– Det är viktigt att inte slappna av och tappa fokus, även om spelet pågår under lång tid. Som längst har jag suttit i 15 timmar.

2) Odla din självinsikt

– Du kan inte leva i tron att du alltid har rätt. För att utvecklas måste du diskutera ditt spelande med andra och lära dig av dina misstag.

3) Gå ”all in”

– Om du inte brinner för poker kommer du aldrig bli riktigt bra. Det innehåller så många olika delar och tar därför lång tid att lära sig.

I Gårdsbergen i Göteborg, långt från ”bootcampen” på Fårö, tar Jonathan Berg en paus från löpningen. Han har ingen tränare som hänger över axeln, men kan konsten att pressa sig själv på egen hand.

Det är en förutsättning för att nå elitnivå i Dota 2. Just nu tränar han intensivt inför The Frankfurt Major, en av årets viktigaste tävlingar.

– Efter att vi vann VM 2013 har vi haft en dipp, bytt spelare och så. Men nu är vi på väg upp igen.

Mästerskapen växer hela tiden. Prispotten börjar nu klättra uppåt 20 miljoner dollar.

Jonathan har spelat ihop pengar så att han klarar sig utan att jobba i några år, men han är långt ifrån någon Mark Zuckerberg.

– I och med VM-vinsten fick vi sponsorer som hjälper till att göra tillvaron mer stabil. Det var nog tur att jag började spela under en tid när det inte fanns några stora prispotter. När pengarna sedan började komma hade jag blivit lite äldre och insåg vikten av att tänka långsiktigt och inte bränna alltihop direkt. Visst har jag slösat en del, men för VM-pengarna köpte jag till exempel en lägenhet.

Framtiden är ändå lite oviss. Ibland funderar Jonathan Berg på om han borde börja med ett solospel i stället. Men det tar emot.

– Jag har alltid varit mycket för lagspel och det roligaste med Dota 2 är samarbetet med andra, att vi har en ”team spirit”. Det gillade jag även när jag som yngre spelade innebandy.

Andra tänkbara vägar är att starta ett eget lag, bli coach eller kommentator.

– Hur jag än väljer att göra tror jag att jag alltid kommer att ha ett ben kvar i e-sporten.

”E-sport”, ja. Bara uttrycket signalerar hur mycket som har hänt de senaste åren. Spelande – som så länge mest fick uppmärksamhet som orsak till ungas övervikt eller tragiska skolskjutningar – har nu vunnit respekt som en seriös tävlingsform.

Precis samma resa som pokern har gjort.

I SM utlovar Jonathan Berg en offensiv attityd, kanske med inslag av psykningar.

– Jag är mycket för ”mind games” och får se om det går att plocka fram även online. Kanske kan jag köra lite ”trash talk” på chatten.

Det här reportaget är ett samarbete mellan Café och Svenska Spels Poker.

SpelaLagom3

Spel för dig över 18 år. Ett spel från Svenska Spel med tillstånd från regeringen och under tillsyn av Lotteriinspektionen. Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen 020-819100, stodlinjen.se

Dela (432)
Tweeta


Laddar