Annons

Nu är det rötmånad – 8 tips på hur du bäst tar hand om maten

Nu är rötmånaden 2016 här. Så här tar du bäst hand om din mat för att inte bli sjuk – och för att värna om miljön.

Anna Sundesten
Nu är det rötmånad – 8 tips på hur du bäst tar hand om maten

Rötmånaden börjar vanligtvis runt sista veckan i juli, och 2016 drog den igång lördagen den 23 juli. Då är det viktigt att ta hand om maten, speciellt känsliga livsmedel som köttfärs, mejeriprodukter och färsk fisk. Bakterier som kan göra oss sjuka trivs i värmen – därför är kyla viktigt för att hålla maten fräsch.

Annons

– Rötmånaden kan ses som en påminnelse om vad som egentligen alltid gäller när man förvarar och hanterar mat. Varma och fuktiga sommardagar är naturligtvis en utmaning, eftersom bakterier och mögel trivs som allra bäst då, säger Mats Lindblad, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

Gilla Cafe.se på Facebook

Det går att göra mycket för att hålla maten fräsch, bland annat genom att hålla maten kall från butiken till hemmet, att ha ordentligt kallt i kylskåpet och att tvätta händerna innan man lagar eller äter mat. Och att våga lita på sina sinnen – titta, lukta och smaka på maten innan du slänger den, skriver Livsmedelsverket.

Här är några andra råd för att undvika att maten blir dålig – och att minska matsvinnet:

1. Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.

2. Ta snabbt hand om och kyl ner eventuella rester.

3. Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet när du har handlat. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.

4. Placera de känsligaste livsmedlen där det är som kallast i kylen.

5. Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Titta, lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta.

6. Packa matsäck i en kylväska med kylklampar.

7. Se till att du har möjlighet att tvätta händerna efter toalettbesök och innan du ska laga mat.

8. Använd inte samma skärbräda och kniv för rått kött och sallad, eller diska redskapen noga emellan.

Källa: Livsmedelsverket

Annons

Dela (5)
Tweeta

Annons


Laddar