Annons
Annons

13 regler som gäller när du ska på rockkonsert

Ska du på rockkonsert i sommar? Lämna bandtröjan hemma, tänk på tonläget – och lämna sittplatsen till de som behöver den.

Markus Thunberg

Axl Rose under Guns’n’Roses konsert i Portugal 2017.

I veckan nedstiger Guns’n’Roses Stockholm. Och förutom Axls gäng är Slayer, Sabaton, System of a Down och Entombed bara några av rockbanden som kommer till Sverige i sommar.

Tiotusentals rockare kommer, med andra ord, se rockmusik framföras på scener bara under juni, juli och augusti i år. Och tiotusentals människor kommer bryta mot de här (o)skrivna reglerna för hur man ska bete sig som folk på en rockkonsert.

1. Bär aldrig merch från samma band du ska se

En regel lika gammal som Marshall-stacken. Varför kan man inte ha en Guns-tröja till Guns-konserten? Det ser fånigt ut, alla tycker det. Vill du visa att Guns är det bästa band du vet kan du göra det årets alla andra dagar. En rock-t-shirt med ett annat band i samma genre kan också funka. I undantagsfall.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Visst, har du en riktigt klassisk klenodtischa som din sambo aldrig låter dig bära kan det kanske funka. Men då får du förbereda dig på sneda blickar och frågor. Detsamma gäller om du köpt en tischa i merchståndet – lägg den i jackfickan och försök inte trä på den ovanför din Carlingsskjorta.

2. Blir du bjuden på något – skicka vidare

Ibland kan det bjudas på ”medhavd” dryck eller liknande från något (ibland oklart) håll. Då är det undantagslöst en god idé att rådslå med personen som bjuder om det ska skickas vidare eller tillbaka. Ta lite, skicka vidare – det viktigaste är att vad-det-nu-är inte fastnar vid dig. Borde inte vara så svårt.

3. Chilla med mobilen

Du är inte på Håkan Hellström-konsert. Ingen kommer sakna dina 20+ Instagramstories. Ingen kommer sakna din kassa ljudinspelning av en tiodel av Welcome to the jungle. Absolut ingen.

4. Fråga inte vilken låt det är

Vet du inte vad låten heter – googla (shazama ffs!), andra försöker lyssna på låten här. Det är inte din polares pojkrum det här, du får inga extrapoäng för okunnigt intresse.

5. Kom inte för tidigt

Det är inte Justin Bieber du ska se.

6. Kom inte för sent

Ska du ”bara zick-zacka obemärkt fram” till de riktiga fansen? Förbered dig på en armbåge i ögat.

7. Ingen har betalat för att höra dig sjunga

Alltså verkligen ingen alls. Det finns inte en enda person som vill höra dig kämpa igenom det kvicka ”I used to do a little but a little wouldn’t do it so the little got more and morewawaa”-partiet i Mr Brownstone i falsett. Håll dig till luftgitarr.

8. Skrik inte på bandet

Att skälla på bandet för att de inte spelar den låt du vill höra är bara obildat och dumt. Det samma gäller om låten inte låter ”som på skiva”. Inget låter någonsin som på skiva, det är därför du är på konsert (får man hoppas).

9. Håll järnkoll på din öl

På vissa ställen i Sverige får man faktiskt ta med en bira fram till konserten och även om det oftast rör sig om en öl av folkölstyp betyder det inte att någon vill ha den skvätt/utspilld/slängd på sig. Förhåll dig till din öl som du höll i ditt barn på Titanic: håll den nära kroppen, kolla vad människor runt omkring dig är på väg att göra, skydda den med axlarna och eventuella vänner som mur.

10. Håll koll på armarna

På konsert finns två lägen för dina armar. 1) Längs kroppen. 2) I luften. Beteendet att svinga och veva runt hör hemma på Stockholmsveckan på Gotland. Låt det stanna där.

11. Sittplats?

Sittplats är för dig som inte kan stå upp (av någon kroppslig anledning), sittplats är för dig som fått tag i en biljett i sista stund och ska gå med din syrra och hennes kille ”för att ha något att göra” – eller dig som helt enkelt inte vill se bandet alls. Låt dessa personer få ha sittplatserna i fred.

12. Vill du snacka – håll dig undan

Vill du hellre stå och prata om vart ni ska sen, vilka andra som kanske är på konserten eller om de kommer spela Paradise city gör du bäst i att ta en plats riktigt jäkla långt bak. Alltså i-närheten-av-toaletterna-långt bak.

13. Var dig själv. Om du inte kan vara Jim Morrison förstås. Isåfall, var alltid Jim Morrison.

Med det sagt, trevlig rocksommar!

Annons

Dela (202)
TweetaLaddar