Annons
Annons

Så brygger du hipsterkaffe som en vanlig människa

Alla älskar kaffe och de flesta dricker flera koppar om dagen av den goda drycken. Många klarar sig helt enkelt inte utan det svarta guldet och skulle göra nästan vad som helst för att höja dess kvalitet. Men för att få riktigt gott kaffe behöver du inte vara ett proffs som har koll på alla olika bönor, bryggare eller pressare utan det är inte så svårt att höja upplevelsen. Följ Jonas Crambys enkla tips så kommer du att njuta ännu mer.

Tobias Skagerström

Den här guiden är ett samarbete mellan Café och Gevalia.

cramby

 

1. Bästa råvaran

Köp ett paket hela bönor av hög kvalitet.

– Det viktigaste om man vill ha ett riktigt gott bryggkaffe är att köpa bra kaffe, säger Jonas Cramby.

 

2. Mal bönorna

Innan bryggning maler du bönorna i en kaffekvarn.

– Det är sjukt enkelt att mala själv, bara att trycka på en knapp, säger Jonas Cramby.

 

3. Väg kaffet

16 gram malt kaffe till 260 gram vatten är en riktig proffsproportion.

– Jag tycker det är krångligt att hålla på med en våg och sådant, så jag gjorde det en gång och sedan kom jag ihåg ungefär hur mycket det är, säger Jonas Cramby.

 

4. Värm vattnet

Idealisk temperatur är 92 grader.

– Idealiskt ska vattnet vara 92 grader, men jag tycker det är enklare att koka upp vattnet och sedan låta det svalna medan man håller på och grejar. Då blir det ungefär lagom, säger Jonas Cramby.

 

5. På med vattnet

Häll vattnet över de malda bönorna, så kaffet rinner ner i en kanna.

– Det här är en liten konst i sig. Man kan köra olika mönster, skölja bort papperssmaken och låta kaffet blomma och sådant där. Men jag brukar bara hälla på det, säger Jonas Cramby.

 

6. Servera

Dags att bjuda dina polare, eller vem som helst egentligen, på en riktigt bra kopp kaffe.

– Det här blir maximalt gott med minimal ansträngning. Alltså mest bang for your buck som man säger i USA, säger Jonas Cramby.

Den här guiden är ett samarbete mellan Café och Gevalia.


Dela (30)
Tweeta



Laddar