Annons
Annons

ny

En riktigt god kopp kaffe börjar med en förstklassig böna, och att ha en nära relation med odlare och leverantörer är en viktig garant för högsta möjliga kvalitet.

Rosteriet da Matteo kallar det kort och gott för ”relationshandel”.

– Ända sedan vi började rosta 2007 har vår strävan varit att resa till och handla direkt av de gårdar vi jobbar med, säger rosterichefen Christian Gullbrandsson.

* * *

Varje kopp kaffe som du sörplar i dig har en lång resa bakom sig: från producent, exportör, importör, rosteri och återförsäljare. En nära och ömsesidig relation och kommunikation med aktörerna i alla dessa led borgar för en slutprodukt med största möjliga smak och högsta möjliga kvalitet.

Gilla Cafe.se på Facebook

– Vi använder uttrycket relationshandel, det känns som ett bra ord som sammanfattar det vi vill uppnå. Det pratas annars ofta om direct trade eller direkthandel, men vi tycker att det kan bli missvisande eftersom man nästan alltid måste ha hjälp i olika mellanled, säger Christian Gullbrandsson.

kaffe2

Christian Gullbrandsson.

Han fortsätter:

– Vi har inte möjlighet att resa till alla producenterna tyvärr, men vi har återkommande och starka relationer med den stora merparten av de gårdar vi jobbar med.

Hos da Matteo använder man begreppet relationshandel som ett slags inofficiellt certifieringssystem, där det inte enbart handlar om att säkerställa bästa möjliga slutprodukt utan också se till att det är schyssta villkor rakt igenom hela produktionskedjan; ekonomi, ekologi, löner och arbetsvillkor till exempel.

Och självklart får relationshandeln även effekter på själva slutprodukten. Da Matteos nära kontakt med kaffebönderna gör att de också kan vara med och påverka produkten redan under odling och skörd.

– Vi kan komma med egna tankar och förslag på experiment som vi har funderat på, grejer vi vill testa för att få fram de smaker vi vill åt. Den transparenta kedjan gör också att slutkonsumenten kan veta exakt varifrån bönorna till kaffet kommer, och hur de processats och förädlats på vägen till koppen, säger Christian.

Goda relationer. Gott kaffe.

Andreas Grube

Foto: Jesper Bood (längst upp) och Björn Samsioe

* * *

Läs också!

kaffe3

Den perfekta avecstunden – med en trimmad kombination

damatteo

Highland Park och da Matteo: ”Så tog vi fram det perfekta aveckaffet”

Mer om avec på Cafés specialsajt – klicka här!

Annons

Dela (43)
TweetaLaddar