Annons
Annons

Så startar du eget – med låg risk

Du är sugen på att starta eget. Men de svajiga ekonomiska tiderna gör att du tvekar. Då kan franchise vara en gyllene medelväg att dra igång något eget, men med lägre ekonomisk risk. Så här kommer du igång.

joel

Du är sugen på att starta eget. Men de svajiga ekonomiska tiderna gör att du tvekar. Då kan franchise vara en gyllene medelväg att dra igång något eget, men med lägre ekonomisk risk. Så här kommer du igång.Du är sugen på att starta eget. Men de svajiga ekonomiska tiderna gör att du tvekar. Då kan franchise vara en gyllene medelväg att dra igång något eget, men med lägre ekonomisk risk. Magnus Larsson, 41 år, driver ett McDonald’s i Visby sedan februari 2008.

Annons

Så här gjorde han för att komma igång.

– Jag jobbade som tjänsteman inom McDonald’s och hade olika befattningar inom utbildning. Min egen utbildning är treårigt gymnasium och sedan  lera utbildningar inom McDonald’s i Sverige och utomlands.

Vad lockade dig att bli franchisetagare?

– Jag har så länge jag kan minnas drömt om och strävat efter att bli egen företagare. Det som lockade mest var att själv nu få göra allt det som jag under mitt ledarskap försökte få alla andra att göra.

Gilla Cafe.se på Facebook

Vad har varit mest utmanande med att tillhöra ett moderföretag?
– Det kan vara frustrerande att vara en del i ett stort system när inte alla beslut som fattas nödvändigtvis gynnar den egna restaurangen. Men det är bara att bita ihop och försöka se fördelarna.

Vad är ditt bästa tips till blivande egenföretagare?
– Det handlar solklart om att se till att själv ha en bra kunskap om alla viktiga operationella delar som verksamheten bygger på och att du tycker det är kul att jobba med unga människor. Allmänt handlar det om att ha en inspirerande vision och samtidigt väldigt klara mål.

Skulle du ha vågat bli egen företagare om du inte hade en franchisekedja i ryggen?
– Ja. Men skillnaden hade nog varit att startsträckan hade varit längre. Det hade tagit längre tid och krävts mer erfarenhet och större ekonomisk risk för att komma så långt som jag har kommit i dag.

Henrik Emilsson

Vad betyder franchise?

Att du mot en avgift till huvudkontoret får använda och driva dess affärsidé i ett eget aktiebolag.

Flera franchisekedjor i Sverige
2007 uppskattade Handelns utredningsinstitut i en rapport att de svenska franchiseföretagen hade cirka 17 000 olika enheter och cirka 125 000 personer anställda. Bland företagen märks: Pressbyrån, Sibylla, 7 Eleven, The Phone House, Wayne’s Coffee, Avis, Statoil, Fuji Fotocenter, Burger King, Guldfynd, Norrgavel, Harrys Pub, GolfStore och Hemglass.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar