Highland Park och da Matteo: ”Så tog vi fram det perfekta aveckaffet”

Andreas Grube  |  Publicerad 2015-08-10 14:14  |  Lästid: 2 minuter
damatteo

Doften av kaffe ligger så tät i rummet att det nästan känns som att man får en koffeinkick bara av att andas.

Vi befinner oss i rosteridelen på da Matteo i Göteborg, själva hjärtat i det hyllade rosteriet och caféet, som bland annat utsågs till Årets bästa café 2015 av White Guide.

På det kraftiga rektangulära träbordet i rummets mitt står breda koppar i långa rader. Da Matteos rosterichef Christian Gullbrandsson (till höger ovan) rör sig vant mellan kopparna och förbereder provningen. I rummet finns även da Matteos vd Christofer Landström, Highland Parks Senior Brand Ambassador Martin Markvardsen (till vänster ovan) och Cafés dryckesexpert Andreas Grube.

Samlingen skrider till verket: Först sju olika kaffesorter med helt olika ursprung, rostning och kvalitet. Näsor sticks ner i koppar med nymalet kaffe. Det sniffas och hummas innan Christian Gullbrandsson häller vatten i kopparna och låter dem brygga fyra minuter innan smakpanelen får hugga in ännu en gång – ner med näsorna, och sedan en sked av den färska brygden in i munnen.

Martin Markvardsen ringar snabbt in vad han är ute efter:

– Jag tänker att det skulle passa med ett kaffe med mycket djup och bra botten, men det måste också ha en tydlig fruktighet, säger han och pekar mot ett par av favoriterna.

Rond två. Nu med elva kaffesorter ur da Matteos befintliga sortiment – aktuella och exklusiva sorter av hög kvalitet.

Proceduren upprepas: nymalet kaffe doftas, bryggs, doftas igen och så avsmakas.

”Kaffet blir helt unikt”

Fyra huvuden nickar samstämmigt mot det sista kaffet i raden, ett kaffe från Costa Rica med toner av smörkola och torkad frukt på en bas av mörk choklad.

– Det här kaffet har en intressant komplexitet och lysande balans mellan bitter frukt och len sötma. Bra djup och bra balans, precis som Dark Origins, säger Martin Markvardsen.

Christian Gullbrandsson nickar nöjt:

– Jag testade det här kaffet bara häromdagen och redan då kände jag att det var hit vi borde sikta. Kaffet har liknande smakprofil som Highland Park Dark Origins, smakerna lyfter varandra istället för att konkurrera.

Bara minuter senare har Christian ringt till exportören som levererar kaffet från gården Zarcero i Valle Occidentale i Costa Rica och lagt en order på precis hela skörden.

– Den här gården drivs av odlaren Ricardo Perez Barantes och hans familj. En liten men passionerad producent som gör allt själva, de har till och med en processtation på gården. Känns extra kul att just det här kaffet enbart kommer finnas hos oss, det blir helt unikt, säger Christian.

Dark Origins Coffee kostar 149 kronor för 250 gram. Kaffet finns att köpa på da Matteos caféer, baristashopen.se samt Stockholm Beer & Whisky Festival.

Andreas Grube

Foto: Björn Samsioe

* * *

Läs också!

kaffe3

Den perfekta avecstunden – med en trimmad kombination

Mer om avec på Cafés specialsajt – klicka här!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-11-27 14:23