Annons

Samuel Adams nya monsterstarka öl är redan förbjuden i USA

Det amerikanska bryggeriet släpper efterlängtad och legendariskt rivig öl.

Markus Thunberg
Samuel Adams nya monsterstarka öl är redan förbjuden i USA

Vissa gillar sin öl som törstsläckare, som en lätt smekning. Antingen för att man vill kunna dricka ett par utan att ramla av stolen eller för att man inte gillar ”smaken av alkohol”. Det är såklart inget fel i det. Sedan finns det dem som föredrar bira med ett drag av helskotta. För alla fans av riktigt alkoholstark öl har Samuel Adams nu släppt en av sina mest exklusiva sorter.

Annons

Utopias är deras lagrade och smått legendariska starköl som görs i begränsad upplaga vartannat år – och den här gången klockar alkoholhalten in på smått hisnande 28%. Den är faktiskt så stark att den är förbjuden i 12 av USA:s stater, enligt Esquire. Utgångspunkten är två olika malttyper och tre olika typer av humle. Efter bryggningen tillsätts olika typer av jäst, bland annat en ”ninjavariant”.

– Idén är att pressa gränserna för vad som är möjligt att göra med öl och åstadkomma något som ingen hittills gjort, säger Jim Koch på Samuel Adams moderbolag till Fortune.

Utopias-ölen är lagrad på olika fat som använts till annat tidigare, bland annat skandinavisk akvavit och moscat. Enligt Samuel Adams själv ska smaken mer likna ett gammalt port-vin, cognac eller sherry – än traditionell öl. Eftersom ölen är så extremt stark rekommenderas ett 3-centilitersglas i stället för ett vanligt ölglas. Men det väljer man ju såklart själv.

Priset i USA uppges ligga på 199 dollar, alltså runt 1 670 kronor.

Gilla Cafe.se på Facebook

Utopias har tidigare sålts på svenska Systembolaget, men det är oklart om årets variant kommer släppas där. Däremot släpper Samuel Adams fyra andra alkoholstarka öl 6 november i år. New World (10 %, 132kr för 750 ml), BRC Tetravis (10,2 %, 132:- för 750 ml), BRC Stoney Brook Red (9 %, 130kr för 750 ml) och BRC Thirteenth Hour (9%, 130 för 750 ml).

Annons

Dela (208)
Tweeta

Annons


Laddar