Annons

Abstinens efter Skam? Här är 17 bästa serierna om teens

Från Johan Widerberg, via modellpojkar till Kaliforninen. Cafés Markus Thunberg listar de bästa ungdomsserierna.

Markus Thunberg

Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här

topp

Den norska sändningen av superhyllade tv-serien Skam hade sin final i veckan (på norska NRK), och den fjärde säsongen beräknas inte dyka upp förrän senare under 2017. Här i Sverige har den andra säsongen legat ute ett tag, men den tredje verkar inte komma förrän i januari. Med andra ord: vare sig man följer serien på norsk eller med svensk text är det minst sagt abstinensläge. När man kollat igenom deltagarnas Snapchatkonton och Instagramkontonseriens sida, dammsugit Tumblr, lyssnat på de bästa låtarna igen och igen och läst alla inlägg och kommentarer på svenska Kosegruppa kan det vara bra att sätta tänderna i ett nytt gäng kids.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

För det finns något speciellt fint i att lära känna ett gäng otvungna, känslosamma, ogarvade tonåringar. Att sitta med kudden i konstant skamberedskap och dela liv med några ofärdiga människor ett tag. Känna med dem, sörja när de har kärleksproblem, känna lycka när de får svar på ett textmeddelande.

Här är 17 riktigt bra val om du är sugen på lite gammal (i vissa fall) hederlig ungdoms-tv.

Bästa svenska serierna

Spung

Det är vansinnigt svårt att mäta någonting mot coola klassikern Spung från 2002 (och i viss mån även Spung 2.0, den andra säsongen). Både i senare tids hajp och i hur rolig den faktiskt är.

Boys

SVT-serien med Adam Pålsson som orättvist totalsågades när den kom men lyckades hålla en på total helspänn i samtliga avsnitt. Skulle de säga något man själv sagt? Skulle karaktärerna hångla alldeles för grafiskt – och hur skulle det gå?

Rapport till himlen

Ulf Malmros (Smala Sussie, Ack Värmland) fyra avsnitt långa serie från 1994 med en superstilig Johan Widerberg som får förmågan att se döda människor.

Portkod 1321

Happy Jankell och Fanny Klefelt spelar kompisarna Agnes och Steph som växer upp i Stockholm och ska hitta sig själva samtidigt som de ska hänga med kompisarna och att leva life.

Rebecca & Fiona

Serien som följer artisterna Rebecca Scheja och Fiona Fitzpatrick under deras fester var en av de första serier SVT gjorde direkt för Play 2010. Att det hela känns lite nytt gör serien spontan på ett ”Fuck this nightclub in the pussy”-sätt (du minns citatet från Swedish house mafia-dokumentären).

Klubben

Dokumentär om livet kring nattklubben F12 i Stockholm av Kristallenvinnaren Nathanel Goldman. Fullmatad med jättebrydda/obrydda fantastiska karaktärer som Ernst Brunners son Leonard.

Modellpojkar

Samme Nathanel Goldman har gjort dokumentären om en bunt modeller som krigar på i en tuff bransch, festar, svälter sig och följer sina drömmar. Kan ses om och om igen bara för härliga Oscar Spendrups inställning till ”musiken” och sekvensen när han spelar melodica.

Nattens barn

Författaren Inger Edelfelts serie från 1995 om att växa upp som alternativ unge – med en av de bästa beskrivningarna av vänskap någonsin. Otroligt real för alla indiekids med en förkärlek för skräck.

Klassliv

Mats Wahl skrev serien för att gå i Bullen. Fortfarande klart sevärd, om inte annat för de otroligt tidstypiska outfitsen och Kim Sulocki.

 

folk

Bästa utländska

Ibland kan det kännas som att svenska serier ligger alldeles för nära verkligheten. Så utan vidare introduktion, här är de bästa utländska: SkinsShameless, AwkwardVeronica MarsDawsons creekO.CMitt så kallade liv, Gossip girl.

Här kan du köpa kläder med Skam-tema

Länkar via Apprl.

Isak och Even-tröja – köp den här. 

Hooke-tröja, köp den här. 

Isak+Even-keps, köp den här.

Team William-tröja, köp den här.

Kosegruppa-tröja, köp den här.

Allt er love-keps, köp den här.

Ännu mer Skam-plagg här

Annons

Dela (42)
Tweeta

Annons


Laddar