Annons

Trenden att skippa strumpor kan vara riktigt farlig

Du riskerar inte bara äckliga fötter när du struntar i strumpor, enligt ett nytt larm. I värsta fall kan du få "skyttegravsfot".

Markus Thunberg
Trenden att skippa strumpor kan vara riktigt farlig

Har du också försökt tackla den plötsliga sommarvärmen i Sverige de senaste dagarna genom att gå utan strumpor i dojorna? Då finns det anledning att oroa sig.

Enligt ett larm från Storbritannien har trenden med bara fotleder orsakat ett utbrott av svampinfektioner hos unga män. Värst är det bland killar i åldern 18-25 år som bär skor med ”dålig passform” utan strumpor, enligt fotvårdsspecialisten Emma Stephenson i BBC.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Att skippa sockorna har blivit en stor trend de senaste åren och syns ofta på modevisningar och i modebloggar – något som tros ha bidragit till det här utbrottet.

Bilder från Martin Hanssons, Cafés moderedaktörs, blogg.

Fötter svettas i snitt tre deciliter om dagen och för mycket fukt och värme kan leda till svampinfektioner, enligt Emma Stephenson.

– Det värsta jag varit med om är en 19-årig kille som jobbade i en biltvätt, hans fötter var väldigt svettiga och han hade skyttegravsfot, säger hon.

Hallå. Skyttegravsfot? Det är alltså något soldater i riktiga krig fick och som leder till sårbildning, svampinfektion, förruttnelse och kallbrand.

Conor McGregor kör ofta loafers utan strumpor.

Fotkvinnans tips för att undvika skyttegravsfot och andra svampangrepp på fötterna är att varva strumplöst med strumpor, spreja deo på fotsulan och håll koll på fötterna. Börjar de göra ont – sök vård.

Annons

Dela (96)
Tweeta

Annons


Laddar