Annons

7 snapsar som bara dricks av veklingar

Nä men inte ska väl jag? Café går igenom snapsvarianterna för alla föredrar mellanmjölksvarianten av nubbe.

Markus Thunberg
7 snapsar som bara dricks av veklingar

Det finns något traditionellt och tryggt över den svenska snapskulturen. Som ett titthål in i ett arv av brännvin, hembränt, riktigt elakt smaksatt raketbränsle, kaffemuggar fyllda med glittrande vätska och restauranger på 1800-talet där tidens skrävlare slängde hatt och… ja skrävlade.

Annons

En tradition vi, genom populära figurer som Edward Blom, historieätare- och drickare och Hjalmar Söderbergska spritorgier, har tagit in i det moderna svenska julfirandet. För där står den på julbordet varje år till sillen. En rackare i ena benet och en rackare i andra benet – en tidskapsel till när sprit var tufft, dracks av rediga män och kvinnor (ja, eller mest män ändå) och då ”att kunna hålla spriten” var en viktig egenskap på riktigt.

Gilla Cafe.se på Facebook

Den här nubbetraditonen har gett oss snapsar som Beska droppar, OP Andersson och Brännvin special – men det har även letat sig in mildare snapsvarianter, spritsorter för personer som inte gillar spritsmak riktigt lika mycket. Det är dem vi är här för att prata om. Du vet vad vi menar: veklingsnapsarna.

1. Hallands fläder

Den ljust skinande vekling-graalen i snapsbacken, den som till och med moster Anna vågar plocka. Den som polaren som inte ens kan dricka bryter av i fyra-fem etapper.

2. Linie akvavit

Den norska nationalspriten osar inte direkt styrka och kraft, den är mer norsk i sin framtoning. Och aningen fransk. Guldig som farmors plingande julspeldosa. Uppges smaka ”kryddigt” men drar mer åt ett likörigt apelsin- och vaniljhåll.

3. Östgöta sädesbrännvin

Brännvin är alltid brännvin, och det här är en av de snapsar som verkar lite tuff på ytan – just på grund av sitt namn. Men i själva verket är det en len och fruktig smak i den här nubben som utan motstånd rinner ner, i synnerhet kyld. En snapsarnas studentfylla på Kopparbergs cider.

4. Skåne akvavit

Klassiker. Lika mycket för sin lättdruckna yttre som för sitt ursprung. Detta trots att den står lika stadig som Marcus Rosenberg i närkamper (alltså inte alls).

5. Rånäs brännvin

Snapsarnas motsvarighet till Alladinasken – typecastad till julen med apelsin och kanel i smaken. Apelsin? Som om det vore tal om att dricka frukostjuice till sillen.

6. Läckö Slottsaquavit

”Ren” smak – själva antitesen till tuff snaps.

7. Allt som inte ens är snaps

”Har ni något annat som snaps?” Den frågan dyker upp oroväckande ofta och svaret tycks spänna mellan Minttu, Jägermeister, Fireball, hotshots och likör och resultera i spritnegativa åsikter som att ”det duger lika bra med en öl” eller ”jag tar bara ett glas vin”. Lika fel och vekt det ena som det andra.

Här har vi istället samlat 9 goda julsnaps du enkelt gör själv >

Skål och god jul för fan!

Annons

Dela (50)
Tweeta

Annons


Laddar