Annons
Annons

4

Här är världens största grotta – Son Doong i Vietnam. Grottan rymmer en 40 våningar stor skyskrapa – och nu har en svensk gjort en unik insats för världen. 

* * *

Svensken Martin Edström har nyligen avslutat ett unikt fotoprojekt för ansedda tidningen National Geographic – ett projekt där teamet kämpade mot klockan och underjordens ovisshet för att ta bilder i 360 graders vinkel så de som inte har möjlighet att ta sig ner kan få se grottans prakt.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

– Vi visste att det skulle vara en utmaning att dokumentera grottan, men vi förstod inte hur oändligt stor grottan var innan vi såg den med våra egna ögon, säger Martin Edström.

1991 hittades öppningen till grottan Son Doong av boende på orten – men det dröjde tills 2009 innan världen upptäckte den. När en linbana för turister skulle byggas fick svenske fotografen Martin Edström bråttom att dokumentera den enorma öppningen. Det visade sig vara svårt då grottan är fem kilometer djup och 210 meter i tak. Beckmörkret i grottan blandas också med floder och djungel där taket rasat in.

– De kraftigt växlande landskapen från det karga, mörka med fladdermöss till de gröna, fantastiskt vackra passagerna med sol, fågelsång och vildvuxen djungel – allt inuti denna grotta. Son Doong är något som är värt att bevara och jag är i dag glad att vi har gjort det, säger Martin Edström.

Nu börjar också en dokumentärserie om äventyret.

3

2

1

Sugen på resultatet? Kolla in det maffiga reportaget i National Geographics. Dokumentärserien har premiär 2 juli på Dells Youtubekanal.

Foto: Mats Kahlström och Martin Edström.

* * *

Läs mer!

11 kändisar som ser exakt ut som två andra kändisar ihop

7 saker som kommer hända om Måns Zelmerlöw blir världskändis

Svenskarna driver superstora yacht-veckan: ”Det är klart att folk festar mycket”

Nej, du har använt emojis fel – det är det här de betyder egentligen!

Annons

Dela (1)
Tweeta

Annons


Laddar