Sydkoreanska studenter får betalt i kryptovaluta för att skita

En guldig toalett och kryptovalutor

Kryptovaluta, miljötänk och mänsklig avföring i symbios när ett sydkoreanskt universitet tar vara på allt.

Robin Åberg | Foto: Getty  |  Publicerad 2021-07-12 20:25  |  Lästid: < 1 minuter

Att gå på muggen kan ge lite extra klirr i studentkassan, i alla fall om du går på universitet i sydkoreanska Ulsan där mänskliga ”restprodukter” används som energi för att driva universitetsbyggnader, rapporterar Reuters.

Detta tack vare Cho Jae-weon, professor i miljöteknik vid universitetet UNIST, som designat en miljövänlig toalett som använder mänsklig avföring för att producera biogas och gödsel. Toaletten som heter BeeVi (en sammanslagning av orden bee och vision) använder inte vatten, utan vakuum för att skicka ner skiten i en tank där det med hjälp av mikroorganismer bryts ner till metangas som sedan används som en energikälla till byggnaden.

Cho Jae-weon säger till Reuters att han har räknat ut att en genomsnittlig person klossar ett halvt kilo om dagen vilket kan omvandlas till femtio liter metangas. Detta kan sedan genera runt 0,5kWh elektricitet eller driva en bil i strax över en kilometer.

Men studenterna går inte lottlösa för sitt ”arbete”, Cho har nämligen även utvecklat kryptovalutan Ggool, efter det koreanska ordet för honung, Varje student som använder toaletten får tio Ggool per dag som sedan kan användas för att köpa saker som kaffe, nudlar, frukt eller till och med böcker på universitetets campus.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-07-12 20:25