Annons

13 trendigaste babynamnen just nu

Vissa klassiska namn går aldrig ur tiden – men många babynamn är superpopppis i några år för att sedan minska i popularitet. Här är 13 babynamn som trendar 2017!

Malin Karlberg
Foto Andrew Branch

Kungligheter, filmer, böcker och sångare – vi får inspiration till babynamn från en rad olika källor.

De populäraste namnen just nu är Alice, Lilly och Maja för flickor – och Oscar, Lucas och William för pojkar. Men utöver namnen som toppar namnlistorna finns en rad bubblare, babynamn som stiger snabbt i popularitet och som nyligen tagit sin in på topp-100-listan – ett tydligt tecken på att en ny namntrend är på gång.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Bland flickorna kan vi se att tvåstaviga ”smeknamn” som startat som en kortare form av ett längre flicknamn är otroligt populära just nu, medan pojknamnen verkar ha hämtat sin inspiration från kungahus och populärkultur.

Här är 6 flicknamn som trendar just nu

Cleo

Ett namn med grekiskt ursprung som kan betyda att kröna eller att tillbedja/hylla. Det kan också vara en kortform av namnen Cleopatra och Clotilde.

Adele

Den brittiska sångerskan har troligen varit inspirationen som fått detta namn att stiga i popularitet. Namnet är dock franskt från början och betyder ”den ädla”.

Penny

Kan medieprofilerna Calle och Anitha Schulman ha något med Penny-trenden att göra? De gav nämligen sin dotter detta namn redan 2011. Namnet är ursprungligen en kortform av Penelope. 

Mila

Skådespelerskan Mila Kunis kan eventuellt ha något att göra med trenden kring detta namn, som betyder ”gullig” eller ”rar” på serbiska, kroatiska, makedonska och bulgariska – och ”ord” på hebreiska. Det kan också användas som en kortform av namnen Ludmila och Emilia.

Hedda

Ett germanskt namn som betyder ”ung stridsmö” (det är tydligen någon sorts kvinnlig krigare). Den krigiska betydelsen till trots är det ett vackert namn som kan användas som en kortform av förnamnet Hedvig.

Alicia

Kan det vara vår svenska filmstjärna Alicia Vikander som ligger bakom trenden – eller är det mammorna som växte upp med filmen Clueless (där Alicia Silverstone spelade huvudrollen) som gett sina barn detta namn? Kanske har även Carolina Gynning (vars dotter fick namnet 2012) varit med och eldat på Alicia-trenden. Namnet har snabbt ökat i popularitet och har nu stigit från plats 22 till plats 6 på topplistan. Det är en spansk variant av namnet Alice (som har plats 1 på topplistan) och betyder ”ädel” och ”ljus”.

Bland flicknamnen som minskar i popularitet finner vi bland annat Mariam, Tindra, Elsa och Saga.

7 pojknamn som trendar just nu – klicka på pilen

1 2

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar