Annons
Annons

Därför får du rött skägg – trots att du inte är rödhårig

Har du också undrat över de röda hårstråna som sticker fram i tid och otid i ansiktet? För det har forskare en lika enkel som gen-ial förklaring.

Markus Thunberg
Foto IBL

Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs mer här

Det här är något av det märkligaste som drabbar oss män: hur kommer det sig att helt vanliga brunhåriga, eller ljushåriga killar får konstiga röda skäggstrån i ansiktet? Vi är många som undrat, många som tänkt ”men blöder jag i fejset?” när det i själva verket handlar om att vi fått röda skäggstrån.

Annons

Oftast händer det när skägget har blivit hyfsat långt, och forskare har faktiskt en förklaring, skriver danska Euroman och hänvisar till en genomgång hos Vice.

Gilla Cafe.se på Facebook

De gener som bestämmer vilken färg våra hårstrån får tillhör nämligen en typ där anlag från släktingar långt bakåt blandas ihop och skapar slutresultatet.

– Generna som bestämmer hårfärgen har så kallat ofullständigt dominanta ärftliga egenskaper, det betyder att de inte är en särskild gen som dominerar över alla andra gener utan att alla anlag en person bär får inflytande över håret i det här fallet, säger Petra Haak-Bloem på holländska Erfocentrum, som forskar om ärftlighet.

Om du har fått röda inslag i ditt skägg som du inte är nöjd med finns det faktiskt skäggfärg att köpa. Mörkbrun/svart färg hittar du här, Helsvart färg hittar du här, och ljusbrun färg hittar du här.

Programledaren Filip Hammar är en av dem som (om man kollar noga på mustaschen) har flera röda skäggstrån trots att han är brunhårig på huvudet.

Det är på grund av den här genkompotten som ett visst hår kan få en helt annan färg än resten av ens hår. Det är alltså skillnad mellan ett dominant anlag (där det bara krävs att en förälder ska ha haft en viss sjukdom för att barnet ska få den, till exempel) och den här ”ofullständigt dominanta” varianten.

Det betyder också att du kan ha rött skägg trots att ingen av dina föräldrar har rött hår någonstans och att det inte måste vara så att din mamma haft ihop det med… säg Per i hennes pilatesgrupp. Rödfärgen kan lika gärna komma från din farfars far och ha muterats längs vägen till dig.

– En avlägsen släktings hårfärg kan plötsligt återvända och det kan komma väldigt oväntat för föräldrar, säger Petra Haak-Bloem.

Skådespelaren Christian Bale har också väldigt rött skägg, men väldigt brunt hår.

Den ”rödhåriga genen” heter MC1R och får du den från båda dina föräldrar lär du bli rödhårig. Men om du bara får rödhårsgenen (eller en muterad variant av den) från en av föräldrarna så kan du alltså löpa risken (chansen?!) att få en färg på huvudhåret och rödaktigt hår lite varstans, som vid penis eller i ansiktet.

Om du har fått röda inslag i ditt skägg som du inte är nöjd med finns det faktiskt skäggfärg att köpa. Mörkbrun/svart färg hittar du här, Helsvart färg hittar du här, och ljusbrun färg hittar du här.

Rött skägg eller inte, här är bevisen för att män med skägg över huvud taget är snyggare >

Så fixar du det perfekta skägget – barberaren om missen de flesta gör

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar