Annons

”Vi måste sluta lyssna på pojken som ropar varg”

Pojken som ropar varg har mycket att lära av dagens Sverigevänner och sanningssägare. Och kanske finns något att lära från sagans värld också, skriver Cafés Björn Werner.

Björn Werner
”Vi måste sluta lyssna på pojken som ropar varg”

Vi har fått ett samhälle där Jimmie Åkesson kan peka på ”den upplevda otryggheten” som om det var problemet, snarare än problemen som sådana, skriver Björn Werner.

Ni vet sagan om pojken som ropade varg, bara för att han gillade när folk blev rädda? Vargen kommer, vargen kommer, ropade han. Folk kom springades, uppjagade. Men pojken ljög bara. Efter ett tag tröttnade de på att rusa till hjälp. Så kom vargen en dag. Pojken ropade och ropade, men ingen kom. Ni kan ana vad som hände sen.

Annons

Jag skrattar när jag tänker på honom. Så kass han var.

Inte för att han ropade varg, det är en välbeprövad politisk strategi. Vill man få folks uppmärksamhet är rädsla strålande. Nej, det är sättet han gjorde det på som är skrattretande. Hade sagan utspelat sig nu hade han haft en hel del att lära sig av nutidens Sverigevänner och sanningssägare.

Gilla Cafe.se på Facebook

Det första han hade fått snappa upp är att det inte räcker att ropa. Den sofistikerade vargvarnaren tar med fördel fram vinklad vargstatistik, trollkonton och alternativa medier som fokuserar specifikt på vargfaran. På alla sätt gäller det att skapa rädsla, oro och osäkerhet kring vad som är ”den egentliga vargsanningen”.

Kanske har antalet våldsbrott ökat ändå, skulle pojken kunna säga. Kan det bero på vargarna? Kanske ljuger myndigheterna när de säger att våldet minskar? Har de en hemlig agenda att fylla hela Sverige med vargar, bara för att de kan? Kanske!

Det är slitigt för pojken, det kan vem som helst förstå. För att ge en känsla av att det här är en utbredd uppfattning måste han jobba hårdare än många för att synas och höras i alla kanaler med en massa olika namn. Men slitet är värt mödan! Efter ett tag börjar folk verkligen bli oroliga. Kanske kommer vargen verkligen? Man hör ju det så ofta? Och visst är det mer vargspår än vanligt? Jo det har man ju hört.

Men pojken måste vara på sin vakt. För precis som i sagan kommer vargen aldrig. Och precis som i sagan tröttnar folk ganska snabbt på att lyssna på något som inte är sant. Man märker ju rätt snabbt det, att det mesta är skrämselpropaganda. Framförallt när andra tar fram riktiga siffror som visar att brotten faktiskt inte alls ökar utan tvärtom står stilla, som hände i dagarna när BRÅ publicerade sin omfattande statistik som slår fast just detta.

Det är då pojken verkligen kunde ha lärt sig av nutiden.

Pojken i sagan borde då ha slutat ropa varg och istället börjat prata om oron. Om man kan få folk att börja oroa sig för sin egen oro så har man snart en självfödande spiral. Det gäller bara att göra om oron till ett hot i sig.

”Oron för om vargen ska komma har ökat med många procent de senaste åren”, skulle den moderna versionen av sagan fortsätta. Och det vore ju sant. Oron har ökat, eftersom pojken så flitigt fått folk att bli det. ”Vi måste börja ta människornas oro för om vargen ska komma på allvar”. Snart är den där, som ett eget farligt väsen i sig själv. Oron. En egen verklighet, som i sig är sann.

Pojken i sagan borde ha slutat ropa varg och istället börjat prata om oron.

Och där är vi nu. I ett samhälle där oron i sig har blivit den största faran, långt mycket farligare än faran i sig. Där Jimmie Åkesson kan peka på ”den upplevda otryggheten” som om det var problemet, snarare än problemen som sådana.

Men kanske kan vi lära oss något av sagans värld också. För precis som pojkens vänner slutade lyssna på honom kan vi också sluta lyssna på Åkesson. Vi får bara hoppas att vargen inte kommer och tar honom.

Björn Werner är statsvetare och skriver om politik för Café.

Läs mer av Björn Werner

”Därför är Sverige världens normalaste land”

”Demokrati spelar faktiskt en jävla stor roll”

”Sluta kalla SD-väljarna för faktaresistenta”

”Svenskarna skulle aldrig klara av ett dåd som det i Berlin”

”H&M, Åhléns och andra PK-företag har fattat vad det handlar om”

”Södermalmshipsters är ingen elit”

”Det är inte läge att kasta sten, då är du också Donald Trump”

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar