Annons

Spelade Pokémon vid hemliga FRA – det här är vad som hände

Här är reglerna som gäller för Pokémon vid Sveriges skyddsobjekt.

Markus Thunberg
Spelade Pokémon vid hemliga FRA – det här är vad som hände

I helgen släpptes till slut superhajpade mobilspelet Pokémon Go i Sverige. Folk springer numera runt överallt och letar små monster med sina mobiltelefoner. I USA har redan människor blivit rånade, skitförbannade och hittat döda personer som en följd av spelet. Pokémonhysterin har nått så långt att platser som mytomspunna Area 51 kartlagts av Pokémonjägare.

Läs också! Superguide: 18 tips för att börja spela Pokémon Go

I Sverige saknas ett Area 51, men det finns fortfarande några platser som till exempel Försvarsmakten vill hålla hyfsat hemliga.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Säpos högkvarter i Solna, försvarets topphemliga militärbunker för stridsledning i ett berg i Bålsta och Försvarets radioanstalt (FRA) – myndigheten som bedriver signalunderrättelsetjänst på Lovön utanför Stockholm – är alla skyddsobjekt. Man har alltså bestämt att dessa områden är så pass viktiga för samhället att man inte får fotografera eller sprida information om dem vidare (Skyddslag 2010: 305 7 § och 32 §). Anläggningarna är också blurrade på vanliga kartor. Så, vad händer om man spelar ett kart- och kamerabaserat spel som Pokémon Go där? Café testade.

Säpos högkvarter i Solna

bild1

Säpos parkering och utsikten med ryggen mot Säpo i Solna. Det är Postnords kontor på bilden.

Den där gröna rektangeln är hemliga polisens rätt ohemliga huvudkontor. Stora skyltar talar om att fotoförbud råder vid byggnaden så vi tar en vandring runt lokalen med Pokémonspelet hela tiden försiktigt riktat bort från byggnaden för inte råka begå ett brott. Sparsmakat med pokéstops, knappt några pokémon i området: Zubat, Meowth, Magikarp (udda med tanke på att det är en bra bit ner till vattnet vid Pampas), Weedle och Nidoran ♂. Småtråkigt, helt enkelt.

”Hemliga berget” i Bålsta, stridsledningscentralen Grizzly

karta

En Pidgey dyker upp i Bålsta.

Sverige har två hemliga stridsledningscentraler för flygvapnet i Sverige. Den ena ligger i Skåne och den andra i Bålsta norr om Stockholm. För fem år sedan blev det ett himla rabalder över att man tydligen kunde se Grizzly på Googles kartor, något som inte är meningen eftersom det är härifrån vårt luftförsvar styrs och härifrån alla flygplan styrs i händelse av krig.

Vi tar en tur i den del av skogen som är tillgänglig och stöter på en svampplockande familj (en verklig familj) och en Pidgey. Det är väldigt öde i skogarna och känns som att Pokémon Go är rätt värdelöst utanför städerna?

FRA på Lovön utanför Stockholm

fra

FRA:s kontor på Lovön är blurrat i Eniros kartor över området.

Spelet har lite svårt att komma igång vid FRA:s kontor nära Drottningholm. Inte heller här finns något Pokégym. Några Zubats cirkulerar i närheten, enstaka Oddish i området.

Plötsligt bromsar en vit Toyota Hilux Avenger kraftigt i gruset vid oss.

– Kan jag få se legitimation, säger vakten som klivit ur bilen.

– Vet ni var ni är? fortsätter han.

Svarar att ja, det vet vi, och förklarar att vi letar pokémon.

– DRIVER du med mig?

– Det är inte så bra att du står med en kamera eller mobil här, förstår du.

Vi förklarar att vi inte tar bilder mot byggnaderna, men det tycks inte lugna vakten.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Vad är det här Pokémon egentligen?

Viss nervositet uppstår när spelet inte vill ladda igång trots tiotalet omstarter, så vi säger att vi är på väg bort och att vakten kan chilla. För att reda ut vad som gäller med Pokémon på dylika platser ringer vi Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth. Statsministerns bostad, statschefens hem vid Drottningholm och Haga Slott där kronprinsessan Victoria bor är några andra exempel på skyddsobjekt.

drottning

Drottningholms slott och försvarets pressekreterare Jesper Tengroth. Foto: Kungahuset och Försvarsmakten.

Kungliga slottet, Drottningholms slott och Haga slott är alltså skyddsobjekt och då gäller speciella regler för att fota och filma utan tillstånd. På Kungliga slottet och Drottningholm är det förbjudet att fotografera och filma från luften. Vid Haga slott är det förbjudet att fotografera och filma från luften, det är också förbjudet att fotografera eller filma slottet från marken. Pokémon blir därför en utmaning hemma hos Victoria, Daniel, Estelle och Oscar.

Flera militära övningsområden och anläggningar är också skyddsobjekt.

– På många skyddsobjekt råder tillträdesförbud, då är det förbjudet att vara där oavsett om du spelar Pokémon eller inte, säger Jesper Tengroth vid Försvarsmakten.

Får man alltså inte spela Pokémon vid FRA?

– Rent generellt gäller att om man bryter mot de regler som finns så kommer den verkliga världen ikapp, säger Jesper Tengroth.

Stora skyltar talar i regel om vad som är tillåtet och inte. Om man ändå fotar eller spelar Pokémon på ett oförsiktigt sätt kan man dömas till böter eller fängelse upp till ett år.

Annons

Dela (80)
Tweeta

Annons


Laddar