Annons
Annons

”Om ett bryggeri kan stå för sina brister, nog borde Expressen också kunna det?”

Cafés Björn Werner liknas vid ena halvan av Werner och Werner av Expressens kulturchef. ”En liknelse som börjar halta betänkligt redan framåt soppa och selleri”, skriver han i ett svar.

Björn Werner

Sven Melander som en av kockarna Werner. Björn Werner till höger.

Kulturjournalistik är svårt. På mitt andra jobb som chefredaktör för Magasinet Arena brottas jag dagligen med att hitta den där smala skärningspunkten där samhälle, kultur och ett personligt tilltal möts.

Annons

Därför blir jag särskilt glad när jag ser Expressens kulturchef Karin Olssons kritik av min och frilansjournalisten Jack Werners mediekritik, där vi på våra olika håll ifrågasatt många svenska mediers överdrivet nyhetsjagande liverapportering under terrordådet i fredags.

Werner och Werner. Snyggt. Att liknelserna börjar halta betänkligt redan framåt soppa och selleri må vara hänt. Sven Melanders arkiverade humor är verkligen kultur. Av något slag.

Vad gäller Olssons egentliga kritik är jag inte riktigt lika imponerad. Mediekritik är, säger Olsson, bra. Att medier nagelfars är också bra. Att man rapporterade om skottlossning bör dessutom också diskuteras. Vi är alltså helt överens.

Däremot är vår mediekritik dålig. Varför? På grund av två ordval. En har skrivit ”kaos”. En annan har skrivit ”megafon”. Ingen av oss har skrivit att medier har gjort detta ”med berått mod”, som Olsson påstår. Båda har däremot på olika vis påvisat att medias iver att rapportera allt genast denna gång ställde till med onödiga bekymmer som hade kunnat undvikas om man iakttog större försiktighet.

Olsson föreslår istället att någon av oss två borde ha kritiserat medierna för att inte Spendrups fick mer kritik för sina bristande ”lastbilsrutiner”. Men varför? Spendrups kommunikationschef gick strax efter dådet ut och informerade sakligt om precis vad som gått fel och varför. Om ett bryggeri klarar av att se brister och stå för dem, nog klarar medier som Expressen också av det?

Mer om dådet i Stockholm

Björn Werner: Det var som att alla var beredda, alla utom medierna

”Alla drabbas av attacken, även vi som verkligen försökte slippa”

Linnros tänkte stoppa låt efter terrordådet

Så ger världen Stockholm sitt stöd efter attacken

Henrik Schyffert ordnar gratisföreställning av ”Var inte rädda”

Annons

Dela (41)
TweetaLaddar