Annons
Annons

Supergonorrén är här – kan spridas snabbt

I dag finns tre personer som har en ”obotbar” variant av gonorré – och det kan snart vara verklighet i många av världens länder, då bakterierna blir alltmer resistenta mot antibiotika.

Markus Thunberg
Foto IBL

Se upp i sommar, varnar WHO.

Enligt världshälsoorganisationen WHO kan det inom en snar framtid bli verklighet att könssjukdomen gonorré inte längre går att bota med antibiotika.

– Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens, säger Teodora Wi, expert på WHO, till Dagens Medicin.

Annons

Årligen drabbas omkring 78 miljoner människor av gonorré, och det nya larmet kommer efter två studier publicerade i tidskriften PLO Medicine. Redan idag finns det tre personer i världen som har en resistent variant av sjukdomen, i Japan, Frankrike och Spanien.

Gilla Cafe.se på Facebook

– Det här är personer som kan smitta andra. Och de här fallen kan vara toppen av ett isberg, eftersom system kring att rapportera in resistenta infektioner inte fungerar i fattiga länder där gonorré är långt vanligare, säger Wi.

Och varningen är inte den första i sitt slag. En studie som gjordes 2009-2014 visade att det fanns varianter av bakterien som redan var resistent mot två sorters antibiotika, och att det fanns en risk att resistens också kunde utvecklas mot ett sista bredspektrum-antibiotikum. Det är väldigt dåliga nyheter, eftersom det redan i dag är det enda som fungerar mot gonorré i flera länder.

Manica Balasegaram är chef för en WHO-kopplad organisation som jobbar med antibiotikafrågor. Hon säger att det finns ett akut behov av att utveckla nya mediciner, men att det endast är tre potentiella gonorré-antibiotikum som är under utveckling, och det finns inga garantier för att något av de kommer att fungera.

Annons

Dela (26)
TweetaLaddar