10 anledningar till att du stannar i ett dåligt förhållande

Djävulen man känner är att föredra framför att kasta sig ut i det okända. Eller?

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2019-02-12 13:59  |  Lästid: 4 minuter

Filantropen Ashton Kutcher sa en gång: ”Jag försöker ständigt göra val som utmanar min comfort zone. Så länge man är obekväm, så betyder det att man växer”.

Dålig relation? Keep Calm och var som Ashton Kutcher.

Tyvärr kan det där med att göra obekväma val och försätta sig utanför sin bekvämlighetszon vara lättare sagt än gjort för de flesta av oss. Många drar sig rejält för att kasta sig ut på okänt – och därmed skrämmande – vatten och stannar istället kvar i en relation vars bäst före-datum har passerat för länge sedan.

Visst kan det finnas praktiska skäl som gör det svårt för en del att lämna sin nuvarande partner – låt säga ekonomiska, eller att man mår för dåligt psykiskt. Men vad beror det på att så många stannar kvar i ett olyckligt förhållande, även om de faktiskt skulle ha möjlighet att avsluta relationen och gå vidare mot en potentiellt bättre framtid? Här är 10 möjliga skäl.

1. För att undvika ångest.

När vi gör en stor förändring i vårt liv upplever vi i regel ett visst mått av ångest och oro över vår framtid. Vi översköljs av självtvivel och frågar oss om vi begått ett misstag, om vi kommer att sakna vårt gamla liv. Även om det sällan finns några garantier att allt kommer att gå bra, så kan vi allt som oftast vara säkra på att situationen kommer att förbli densamma – eller förvärras – om vi inte gör något alls åt den.

2. För att undvika sorg eller depression.

Förändring är inte sällan förknippat med någon form av förlust. Det bästa vi kan hoppas på är att de positiva konsekvenserna av förändringen överväger de negativa. Att inte acceptera de här förutsättningarna kan vara förlamande och av den orsaken kan människor vara ovilliga att ge upp något för att potentiellt få något annat. Detta är många gånger fallet, även när vår nuvarande situation är vad som gör oss olyckliga.

3. För att inte göra vänner och familj besvikna.

Det kan vara socialt tryck som hindrar oss från att göra en förändring. Familj och vänner kan ha fäst sig vid vår nuvarande partner vilket gör det till en större grej att avsluta relationen. Umgås man parvis kan också vänner vara kritiska mot att man gör slut med sin partner av det skälet.

4. För att skydda barnen.

Den här har du hört förut va? "Vi håller ihop för barnens skull". Risken med denna strategi är dock att du låter barnen växa upp inom ramen för en dysfunktionell relation om du stannar med din partner för deras skull.

5. För att man tror att man inte förtjänar bättre.

Det finns de som känner att de inte förtjänar att vara tillfreds med tillvaron och må bra. De här personerna kan exempelvis ha vuxit upp i dysfunktionella miljöer eller i familjer med små eller rentav inga problemlösningsfärdigheter.

6. För att återskapa det man är bekant med.


Att röra sig mot en lyckligare tillvaro kan avsiktligt – eller oavsiktligt – distansera oss från dysfunktionella livssituationer men också göra så att vi känner oss alienerade. Vi reproducerar våra invanda, gamla mönster för att känna oss nära det liv vi är vana vid.

7. För att hålla en fantasi vid liv.

En del människor stannar kvar i en dålig relation i förhoppningen att saker och ting kommer att förbättras trots att inte mycket tyder på att det faktiskt kommer att bli bättre. Denna "fantasi" må ge sken av en stark längtan efter faktisk förändring men det är icke desto mindre just en fantasi. Och behovet av att hålla fast vid en sådan fantasi kan paradoxalt nog utgöra ett hinder för verklig förändring.

8. För att återgälda en upplevd skuld.

En teori som framförts av den ungersk-amerikanske psykiatern Ivan Boszormenyi-Nagy är att personer som upplever sig vara i skuld till deras uppväxtfamiljer kan stanna kvar i olyckliga förhållanden för att återbetala skulden till deras förflutna. I sådana här fall tenderar deras senare relationer att vara dysfunktionella på ett liknande sätt som de upplevde i sin barndom.

9. För att utkräva en upplevd skuld.

En del människor kan anse sig ha rätt till vissa saker i vuxenlivet på grund av att de berövats något i sin barndom. De här personerna kan stanna kvar i en olycklig relation för att i någon mening kräva tillbaka sin skuld de upplever att livet är skyldiga dem. Till exempel: En person vars föräldrar inte ägnade särskilt stor uppmärksamhet under uppväxten kan vara distanserad från sin partner för att få tillbaka denna "skuld".

10. För att hämnas.

Vissa personer som upplever att de behandlades orättvist i sin barndom kan stanna kvar i olyckliga förhållanden för att straffa sin nuvarande partner. På det här sättet kan de få utlopp för sin ilska utan att behöva konfrontera sina verkliga plågoandar.

Källa: Psychology Today.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-02-13 15:26