Café minns: 10 bästa spelen till Nintendo 64

Zelda Ocarina of Time, Mario och bild på tv-spelskonsolen Nintendo 64.

Det går att argumentera för att Nintendo 64 är världens bästa tv-spelkonsol genom tiderna. Speciellt efter att man kikat igenom den här listan över vilka otroliga spel som släpptes till Nintendos pansarkryssare från 90-talet.

Joakim Almén  |  Publicerad 2019-08-19 15:54  |  Lästid: 4 minuter

Du som var ung på 90-talet minns säkerligen wow-känslan första gången du packade upp din nya Nintendo 64, kopplade in den med scart-kabeln i tv:n (viktig detalj), klickade i Super Mario 64-kassetten och drog på ”on”-knappen.

Sonys nya konsol, Playstation, hade förvisso släppts drygt ett och ett halvt år innan, men med sin betydligt bättre grafik (Nintendo 64 var 64 bitar att jämföra mot Playstations 32 bitar) och sin unika handkontroll framstod Nintendos nya 3D-konsol som science fiction.

En konsol står emellertid och faller med sina spel. Och det var här som Nintendo 64 verkligen briljerade – där många av spelen än idag anses vara några av världens bästa tv-spel genom tiderna.

Café tar en tripp längs det gyllene 90-talets polygonfyllda tv-spelsallé och rankar de 10 bästa spelen från konsolen som påverkade och formade oss mer än någon annan tv-spelskonsol.

10. Donkey Kong 64 (1999)

Donkey Kong 64.

Ett av flera spel från slutet av 90-talets bästa spelutvecklare, brittiska spelstudion Rare, på listan. I Donkey Kong 64 lyckades Rare ta en av Nintendos äldsta karaktärer in i 3D-eran på ett strålande vis. Tillsammans med de spelbara sidokaraktärer Diddy, Lanky, Chunky och Tiny fajtades Donkey Kong mot knepiga och varierade bossar. Med sin kreativa bandesign var spelet en fröjd att spela – och uppleva.

9. Super Smash Bros. (1999)

Super Smash Bros. till Nintendo 64.

Samla Nintendos populäraste karaktärer (Yoshi! Kirby! Mario! Pikachu! Link!), släng in dom på olika banor och låt dom slåss mot varandra. Vad man får? Man får kaos. Super Smash Bros-serien har utvecklats rejält sedan den introducerades för första gången på Nintendo 64, men det var här den kaosiga slagssmålsserien började. Ett av 64:s absolut roligaste multiplayerspel. Pika-Pika-Pikachu!

8. Mario Kart 64 (1996)

Mario Kart 64 till Nintendo 64.

Finns det något tv-spel som är mer förknippat med gemensamt röj och festspelande än Mario Kart (ledsen Guitar Hero, Mario Kart har klarat tidens tand betydligt bättre)? Mario Kart 64 byggde vidare på originalet till SNES framgångsformel. Klagomål från grannar blev en verklighet efter att du skrikit högt när din polare dunkade ett rött skal på dig – eller när du förtretlig snurrade runt av ett pissigt bananskal. Usch.

7. Banjo Kazooie (1998)

Banjo Kazooie till Nintendo 64.

Den dynamiska, numer ikoniska, duon i björnen Banjo och den högljudda fågeln Kazooie hade en unik flabbig humoristisk tonalitet. Med stora banor, roliga utmaningar och mängder av samlande var Banjo Kazooie ett av plattformsspelsmästarna Rares absolut bästa spel till Nintendo 64.

6. Diddy Kong Racing (1997)

Diddy Kong Racing till Nintendo 64.

Vad nu? Donkey Kongs sons racingspel före Mario Kart? Så är det. Mario Kart 64 är racingspelet de flesta minns från Nintendo 64, men förbisedda Diddy Kong Racing var det bättre spelet. Med snyggare grafik, större banvariation och roligare körupplevelse förädlade Diddy Kong Racing det som gjorde Mario Kart 64 så bra. Mysigt karaktärsgalleri med Donkey Kong-figurer, Banjo och Conker.

5. Conker's Bad Fur Day (2001)

Conker's Bad Fur Day till Nintendo 64.

Den söta ekorren Conker var från början tänkt att ha huvudrollen i barnvänligt plattformsspel och spelet var under utveckling ovanligt länge. Klipp till slutet av konsolgenerationen, där Playstation 2 hade lanserats och Gamecube och Xbox var några månader bort, och en 360-grader vändning av spelutvecklarna i Rare. Conker förvandlades till en suput med grovt språk – där hela spelet kretsade kring att Conker – med rejäl blykepa – skulle reda ut vad som egentligen hände kvällen innan. Rares mest kontroversiella spel var också ett av dom allra, allra roligaste – och bästa.

4. The Legend of Zelda: Majora's Mask (2000)

The Legend of Zelda: Majora's Mask till Nintendo 64.

Om Ocarina of Time är det bästa Zelda-spelet någonsin är det psykedeliska, och stundtals väldigt mörka, Majora's Mask det mest underskattade ditot. Känslan av vemod och världens annalkande undergång är påtaglig spelet igenom. Nytt för Majora's Mask var laborerandet med tiden – och utnyttjandet av Links olika masker som gjorde att spelet kändes spelmekaniskt fräscht och berättarmässigt unikt.

3. Goldeneye (1997)

Goldeneye till Nintendo 64.

En superklassiker som banade väg för hur first-person shooter-spel kunde – och skulle – vara på konsol. Goldeneye har förmodligen åldrats sämst av alla spel på den här listan (tror du oss inte finns bildbevis ovan), men under slutet av 90-talet var multiplayer-delen av spelet det absolut coolaste och roligaste du kunde spela. Pax för att vara Oddjob!

2. Super Mario 64 (1996)

Super Mario 64 till Nintendo 64.

Kommentarer överflödiga. Nästan. Få spel har haft sån påverkan på spelindustrin som Super Mario 64. Nintendo-geniet Shigeru Miyamotos fantasifyllda värld var sprängfylld med överraskningar och innehåll. Känslan du fick första gången du sprang in över ängen mot prinsessans Peachs slott var, i brist på ett bättre ord, overklig. Efter att du spelet klart huvudberättelsen återstod det att samla 120 stjärnor – en uppgift som man med glädje tog sig an.

1. The Legend of Zelda: Ocarina of Time (1998)

The Legend of Zelda: Ocarina of Time till Nintendo 64.

Att rida på Links häst Epona genom den oändliga världen i Hyrule kändes precis lika overkligt som att introspringa över ängen mot Peachs slott i Super Mario 64. Att spela Ocarina of Time var en närmast transcendental upplevelse. Ocarina of Time är mångas kandidat till världens bästa tv-spel genom alla tider. Med all rätt.

Hedersomnämnanden!

Mario Party 2
F-1 World Grand Prix
Wave Race 64
Star Wars: Rogue Squadron
Duke Nukem 64
Turok: Dinosaur Hunter
Perfect Dark
Pokémon Snap
Glover
Star Fox 64
Tony Hawk's Pro Skater 2
F-Zero X
Banjoo-Tooie
Mario Golf
Bomberman 64
Jet Force Gemini
Paper Mario
Mario Tennis

International Superstar Soccer 98
1080° Snowboarding
Resident Evil 2

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-12-21 14:47