10 filmer som snott från Groundhog Day

I den mörka, tidlösa Bill Murray-komedin "Groundhog Day" från 1993 upplever den cyniske Phil samma dag, om och om igen. Filmen var inte den absolut första att skildra konceptet med en så kallad tidsloop men gjorde ett sådant avtryck att väldigt många filmer efteråt försökt upprepa succén. Här är tio filmer som på olika sätt har snott från Groundhog Day.

Jonas Strandberg  |  Publicerad 2023-03-20 11:27  |  Lästid: 2 minuter

1. Happy Death Day (2017)

Om Groundhog Day var en slasherskräckis. Här följer vi Theresa som blir mördad på sin födelsedag – om och om igen. Målet? Att avslöja mördaren! En ganska underskattad tonårsskräckis.

2. Edge of Tomorrow (2014)

Om Groundhog Day var en science fiction/actionrulle. Den här välgjorda Tom Cruise-filmen hette initialt som ett halvdant tv-spel, för att sedan gradvis verkar ha döpts om till det betydligt klistrigare “Live, Die, Repeat”.

3. Naken (2000)

Om Groundhog Day var en svensexa. Listans svenska bidrag är komedin Naken, som för några år sedan fick en amerikansk Netflix-remake. Här följer vi stackars Henrik som efter en svensexa vaknar upp i en hiss – hundra procent naken. Gång på gång.

4. Palm Springs (2020)

Om Groundhog Day utspelade sig på en lyxresort. Palm Springs är en helt okej komedi där det mest unika kreativa valet är att Andy Sambergs huvudperson accepterar sin lott, att ha fastnat i samma dag. Han väljer glädjen, helt enkelt. Tills han råkar dra in en till person i loopen.

5. The Obituary of Tunde Johnson (2019)

Om Groundhog Day var en kommentar på polisvåldet. Listans mest avvikande bidrag är detta allvarliga, fängslande drama, där unge, homosexuelle Tunde Johnson gång på gång tvingas uppleva dagen han blir skjuten av en polis. Det mest intressanta som gjorts med Groundhog Day som avstamp.

6. Happy Death Day 2U (2019)

Om Groundhog Day fick en uppföljare. I denna lite underväldigande andra del försöker man upprepa den relativa succén från den första filmen, men gör misstaget att försöka förklara omständigheterna kring tidsloopen på tok för mycket. Och det är mycket sällan en manusförfattare är tillräckligt intelligent för att lyckas göra det trovärdigt, varför man helst bör avstå från att försöka.

7. Before I Fall (2017)

Om Groundhog Day följde en klick tonårstjejer. Ett ganska uppiggande välgjort young adult-drama om populära Samantha som verkar leva det perfekta tonårslivet, innan allt får ett abrupt slut i en bilolycka. Om och om igen.

8. The Map of Tiny Perfect Things (2021)

Om Groundhog Day hade två huvudpersoner i tidsloopen - då får vi denna finfina romantiska komedi om två tonåringar som gemensamt är fast i samma dag. Märkligt förbisedd, hjärtevärmande film som förtjänar mer uppmärksamhet.

9. Repeaters (2010)

Om Groundhog Day skildrade kanadensiska drogmissbrukare. Repeaters ska ha cred för att den försöker mixa upp tidsloopformeln lite, genom att kasta in tre personer i den som alla har olika sätt att hantera denna nyfunna möjlighet.

10. Source Code

Om Groundhog Day var en thriller. Jake Gyllenhaal spelar en soldat som vaknar upp i en annan människas kropp på ett tåg och har åtta minuter på sig att hitta personen som kommer spränga tåget. Gång på gång. Ett mycket välstrukturerat, spännande sci fi-mysterium.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-03-20 12:11