1. Bearnaisesås-pizza

I dagens kärva foodieklimat är det kanske svårt att förstå, men en gång i tiden ansågs det höjden av förfining att beställa sin pizza med fläskfilé och bearnaisesås. Idag är det snarare ett tecken på någon slags missriktad nostalgi alternativt grov bakfylla – fortfarande gott dock!
2. Pastasallad
Om jag skulle beskriva 90-talet så kortfattat som möjligt skulle jag göra det så här: Marlboro lights, California White och pastasallad med skinka, ost och italiensk salladskrydda. Mmm…. salladskrydda. Ändå gott.
3. Fin-köttfärssås
Hur gjorde man egentligen om man ville vara lite fin i kanten långt innan carbonara blev ett trätoämne och den enda handgjorda pasta som fanns kom ut ur ett förskolebarns playdoughmaskin? Svar: man blandade ner crème fraîche, Heinz chilisås och, just det, italiensk salladskrydda i köttfärssåsen som om man vore Rene Redzepi eller nån.
4. Tacopaj

Det här var maträtten för dig som var nyfiken på den här nya, spännande texmextrenden – men samtidigt lite rädd för smaker.
5. Sötsur sås från glasburk

Det här var maträtten för dig som var nyfiken på den här nya, spännande ”asiatiska” trenden– men samtidigt lite rädd för smaker.
6. Fryspytt med pulverbea
Jag vet inte vem som uppfann denna styggelse men en gång i tiden var detta faktiskt högstående gastronomi (för någon som precis flyttat hemifrån).
7. Knäckebröd med Aromat
Andra länder kanske hade pastrami och banh mi-mackor och sånt – men när vi växte upp hade vi iallafall Wasa frukostknäcke, Bregott och ett så tjockt lager knallgul Aromatkrydda att det blev märken efter tänderna.
8. Hälften av varje
50% mos. 50% pommes. 100% cool beställning på den lokala Sibyllan.
9. Bulle i bulle
Om en hälften av varje var coolt så var en Delikato-chokladboll nedtryckt i en Konsum-fralla riktigt jäkla badass. Gastronomi för rökrutan.
10. Hemmapizzan
Långjäst napolitansk hantverkspizza eller perfekt krispiga New York-slajsar med noll tipsag kan slänga sig i väggen, så här enkelt gjorde man en äkta svensk hemmapizza på 90-talet: Toppa en halverad hönökaka med tomatpuré, stekt köttfärs och riven hushållsost. Hiva in i ugnen. Förstår inte varför folk måste komplicera allt hela tiden.