Hoppa till innehåll

10 rätter du inte vill erkänna att du fortfarande älskar

Jonas Cramby tar en tripp längs fulmatens guilty pleasure-allé. Här är maten vi inte direkt skyltar med att vi älskar.

1. Bearnaisesås-pizza

Foto: Maggans Gatukök och Pizzeria, Facebook.

I dagens kärva foodieklimat är det kanske svårt att förstå, men en gång i tiden ansågs det höjden av förfining att beställa sin pizza med fläskfilé och bearnaisesås.  Idag är det snarare ett tecken på någon slags missriktad nostalgi alternativt grov bakfylla – fortfarande gott dock!

2. Pastasallad

Om jag skulle beskriva 90-talet så kortfattat som möjligt skulle jag göra det så här:  Marlboro lights, California White och pastasallad med skinka, ost och italiensk salladskrydda. Mmm…. salladskrydda. Ändå gott. 

3. Fin-köttfärssås

Hur gjorde man egentligen om man ville vara lite fin i kanten långt innan carbonara blev ett trätoämne och den enda handgjorda pasta som fanns kom ut ur ett förskolebarns playdoughmaskin? Svar: man blandade ner crème fraîche, Heinz chilisås och, just det,  italiensk salladskrydda i köttfärssåsen som om man vore Rene Redzepi eller nån. 

4. Tacopaj

Foto: Getty Images

Det här var maträtten för dig som var nyfiken på den här nya, spännande texmextrenden – men samtidigt lite rädd för smaker. 

5. Sötsur sås från glasburk

Det här var maträtten för dig som var nyfiken på den här nya, spännande ”asiatiska” trenden– men samtidigt lite rädd för smaker.

6. Fryspytt med pulverbea

Jag vet inte vem som uppfann denna styggelse men en gång i tiden var detta faktiskt högstående gastronomi (för någon som precis flyttat hemifrån).

7. Knäckebröd med Aromat

Andra länder kanske hade pastrami och banh mi-mackor och sånt – men när vi växte upp hade vi iallafall Wasa frukostknäcke, Bregott och ett så tjockt lager knallgul Aromatkrydda att det blev märken efter tänderna.

8. Hälften av varje 

50% mos. 50% pommes. 100% cool beställning på den lokala Sibyllan.

9. Bulle i bulle

Om en hälften av varje var coolt så var en Delikato-chokladboll nedtryckt i en Konsum-fralla riktigt jäkla badass. Gastronomi för rökrutan. 

10. Hemmapizzan

Långjäst napolitansk hantverkspizza eller perfekt krispiga New York-slajsar med noll tipsag kan slänga sig i väggen, så här enkelt gjorde man en äkta svensk hemmapizza på 90-talet: Toppa en halverad hönökaka med tomatpuré, stekt köttfärs och riven hushållsost. Hiva in i ugnen. Förstår inte varför folk måste komplicera allt hela tiden.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.