100-årige jättesköldpaddan Diego låg så mycket att han räddade en hel art

Jättesköldpaddan Diego

Den virile sköldpaddans sexdrift producerade närmare 800 barn.

Markus Aamisepp | Foto: Galapagos National Park  |  Publicerad 2020-01-15 10:46  |  Lästid: 2 minuter

I en samtid där klimathoten ökar försöker människan ibland hitta lösningar till att åtminstone försöka rädda de stackars utsatta djurarterna. Det kan bland annat ses genom att australiensare just nu släpper ned tusentals morötter från helikoptrar för att mata hungriga vilddjur i de nedbrända skogarna (att de däremot även pepprar ned törstiga kameler för att spara vatten är en annan femma).

Hur som helst finns det en mängd olika metoder för att se till att diverse ekosystem håller sig i schack. Och ett av dem är tydligen att låta den drygt 100-årige jättesköldpaddan Diego äntra rummet.

Ja, som del i ett avelsprogram fick den virila hundraåringen i uppdrag att rädda de utrotningshotade jättesköldpaddorna på ön Española vid Galapagosöarna – alltså den enda platsen där de förekommer i vilt tillstånd. Diego fick resa från sitt hem i San Diego Zoo i USA till den närliggande ön Santa Cruz där avelsprogrammet tog plats och gjorde där ingen besviken.

Jättesköldpaddan Diego
Snygg-Diegos charm gjorde honom till en riktig hit på ön.

I starten av hans promiskuösa kampanj fanns det bara två sköldpaddshanar och tolv honor på Española. Men efter att Diego gjort sitt, dragit tillbaka huvudet i skalet och fraktats hem hade antalet ökat till en imponerande siffra på runt 2 000 jättesköldpaddor.

Det var totalt 15 hanar som ingick i avlingsprogrammet för att öka öns bestånd – men ingen gjorde ett lika bra jobb som Diego. Den potenta sköldpaddan (som påminner om allt annat än Skalman i Bamse) tros vara patriarken för 40 procent av de sköldpaddsbebisar som kläckts och skjutsats till Española, skriver AFP.

Även gråhårsmannen Diego har sina rötter på Española och tros ha förts till USA under 1900-talets första hälft under en vetenskaplig expedition. Men nu är hans dagar i Amerika räknade – sköldpaddan ska nämligen få åka tillbaka till sin födelseort i mars. Och eftersom jättesköldpaddor kan bli mer än 150 år gamla har Diego gott om tid att roa sig på ön.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-01-15 10:54