11 ondingar från barnprogram som fortfarande ger kalla kårar

Det finns något speciellt med bad guys i barnprogram – och det är inte bara för att man var liten när man såg dem. Absurda utstyrslar och sjuka läten kombinerat med en låg budget framkallade rysningar långt över Stephen King-nivå. Räck upp handen alla som inte blev livrädda av Greven från Mysteriet på Greveholm!

Redaktionen  |  Publicerad 2015-03-31 09:00  |  Lästid: 3 minuter

Olyckan

Trazan & Banarne

olyckan

Ihopvuxen med ett cykelhjul, täckt av stora plåster och med ett garv som fick Jokern att blekna var han alla barns stora skräck. Förmodligen var Olyckan en påminnelse om att man skulle bete sig i trafiken, men det enda vi minns är att vi ville stänga av rutan och gömma oss under sängen så fort han visade sig. Ted Åströms troligen mest ihågkomna roll hittills.

 

Vildvittrorna

Ronja Rövardotter

vildvittra

”Nuu ska blooodet flyyta”. Var de hungriga eller bara onda? Det spelade ingen roll, de hade gett sig fan på att tugga sönder Ronja och Birk och de visade ingen nåd. Den obehagliga kombinationen av rovfåglar och nakna kvinnokroppar gav en skräckgestalt värdig en Salvador Dalí-tavla.

 

Prussiluskan

Pippi Långstrump

prussiluskan

Egentligen var hon en soc-tant som tyckte att det var orimligt att ett barn bodde med vilda djur i ett hus. Men tyska skådespelerskan Margot Troogers tolkning av Pippis antagonist nummer ett blev en sorts Tim Burton-artad representant för Myndighetssverige.

 

Mårran

I Mumindalen

marran

Mårran ville inte förstöra. Men allt liv försvann så fort hon rörde sig någonstans. Förmodligen en metafor för depression, men vad spelade det för roll när man var fem år och snarare uppfattade henne som ett svart hål i djurisk gestalt.

 

Kommandoran

Emil i Lönneberga

kommandoran

Titta på henne. Titta på henne! Kommandoran (bara namnet) var den lokala makthavaren i fattighuset men påminde mest om en vansinnig Hitchkockgestalt. Tur då att hon som sagovärldens ondingar hade en verklig svaghet: placera en korv ovanför en vargfälla och saken är biff. Kommandoran spelades för övrigt av en schweizare.

 

Tengil & Katla

Bröderna Lejonhjärta

katla

Möjligen har tidens tand tuggat lite på Katladrakens värdighet (till exempel att hennes vingar på sin höjd skulle kunna bära ett mjölkpaket). Men när urdiktatorn Tengil blåste i sitt horn och hon makade sig ur sitt långkok till hem var man inte så kaxig längre.

 

Jerrys pappa

De tre vännerna och Jerry

jerrys-pappa_108812273

Att han var gympalärare, aggressiv och föreföll att gå på anabola steroider var inte det värsta. Det värsta var skammen över att han var Jerrys pappa – Jerry, som redan var hårt mobbad av de tre så kallade vännerna.

 

Hattifnattarna

I Mumindalen

 

hattifnattar

Ytligt sett påminde de om klassiska garderobsspöken, men med den ruskiga detaljen att de trivdes bäst när det blixtrade ute och då också blev elektriska. För den som redan var rädd för åskväder gjorde Tove Janssons diaboliska gestalter inte situationen bättre. Plus att de uppträdde i grupp. Vita avlånga gestalter i grupp är alltid jätteläskigt.

 

Greven

Mysteriet på Greveholm

greveholm

Ondingarnas onding, förevigad i SVT:s bästa julkalender någonsin. Greven drevs av ett flera hundra år gammalt hat, kunde agera osynlig och hade makt över delar av spökvärlden. Även Greven hade dock en svag punkt (spoilervarning): om man hällde julmust över honom smälte han sönder som smör i solsken.

 

Emils pappa

Emil i Lönneberga

emilspappa

Egentligen hör Anton inte hemma på listan, han är bara en familjefar som försöker få sin orimligt bångstyrige son att veta hut. Men med listig berättarkonst har Astrid Lindgren fått honom att verka som pappan from hell, en tickande bomb som driver Emil till en Fritzl-osande snickerbod, där han maniskt täljer träfigurer för att dämpa sin ångest.

 

Häxan Hia-hia

Bamse i Trollskogen

hiahia

Från Wikipedia: ”Filmen börjar med att häxan Hia-hias skratt ekar över kullarna och förvandlar Lille Skutts öron till morötter. Mickelina får kvastsvans och Vargen blir till en ballong”. Kommentar överflödig.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2022-04-11 10:44