Hoppa till innehåll

11 lirare som valt helt galna outfits på karriärens största dag

Johan Forsberg

Unga amerikanska sportstjärnor som har satsat så mycket sporten att de verkar ha glömt hur de ser ut.

De nordamerikanska lagsporterna använder sig utav draftsystemet för att rekrytera unga nya spelare, där de sämsta lagen från föregående år i regel får välja först i draften och kan då välja de mest talangfulla spelarna. Systemet är konstruerat för att göra ligorna så jämna som möjligt och prestigen av att bli vald först i draften är hög.

Att bli uppkallad på scenen under Draft night är starten för spelarens professionella karriär och något av en amerikansk dröm som går i uppfyllelse. Unga collegestudenter blir till stjärnor under en kväll och vissa verkar göra vad som helst för att stjäla uppmärksamheten i rampljuset.

Nästan lika episka som värvningarna är spelarnas kläder. Under åren har stilmissarna avverkat varandra och ibland har det spårat ur fullständigt. Titta bara.

Lebron James, NBA 2003 (nr 1, Cleveland Cavaliers)

Världens bästa basketspelare tillika ett av sportvärldens största varumärken har frontat erkända magasin som GQ och Vogue. År 2003 klev Lebron James upp på scenen som förstavalet i NBA-draften och har sedan dess dominerat på basketplanen. Men hans stilresa har alltid inte varit spikrak och under Draft night var inte valet av outfit det allra skarpaste. Här ser vi ”King James” i en bländande vit kostym som är så långt ifrån måttsydd man kan komma.

Leonard Davis, NFL 2001 (nr 2, Arizona Cardinals)

En offensive lineman som valdes tvåa i NFL-draften av Arizona Cardinals år 2001. Under Draft night matchade Leonard Davis sin guldskjorta med en guldslips och man kan ju bara konstatera att det enda som saknas var ett leende av guld.

Alex Bourret, NHL 2005 (nr 16, Atlanta Trashers)

NHL-draften år 2005 valdes Alex Bourret som nummer 16 i ordningen. Kanadensare är välkänt duktiga på hockey, men kanske inte alltid lika vassa i garderoben. Att matcha en rosa skjorta och rosa slips under sin röda Atlanta Trasher-tröja är farligt nära … just trash.

Emmitt Smith, NFL 1994 (nr 17, Dallas Cowboys)

     

En ”hall of famer” med tre Super bowl-ringar på fingrarna som har haft sin beskärda del i rampljuset. Emmitt Smith har både varit med i tv-programmet Dancing with the stars och varit domare i skönhetstävlingen Miss Universe. Men i början av karriären hade den amerikanska fotbollsspelaren svårt att hantera all uppmärksamhet, när han under NFL-draften år 1994 var klädd i… ja vad är det? En blandning av Homer Simpson, lastbilschaufför och disco? Migrän någon?

Andrew Wiggins, NBA 2014 (nr 1, Cleveland Cavaliers)

Vissa må säga att det är ”high end fashion”, men det här ser snarare ut som kläderna som hänger på Ica Maxis hyllor. Andrew Wiggins blev vald först i NBA-draften år 2014 och stoltserade i en flowerprint-kostym som får ögonen att blöda. Blundar och scrolla snabbt nedåt i listan.

Jason Kidd, NBA 1994 (nr 2, Dallas Mavericks)

Den nuvarande huvudtränaren för Milwaukee Bucks är en av de främsta pointguard-spelarna genom tiderna. Jason Kidd har 10 All-star utnämningar och år 2011 vann hans Dallas Mavericks NBA-finalen mot storfavoriten Miami Heat med Lebron James i spetsen. Men under NBA-draften 1994 kom han iklädd en slips som platsade mer i en Disneyfilm än på basketplanen.

Carmelo Anthony, NBA 2003 (nr 3, Denver Nuggets)

Den trefaldiga OS-guldmedaljören har under ett antal år varit i toppen av poängligan i NBA. Carmelo Anthony har varit en stjärna ända sedan tiden under college, men har ännu inte vunnit en NBA-titel. I NBA-draften 2003 gick Carmelo Anthony som trea i en stjärnspäckad kull av spelare som inkluderade bland andra Lebron James, Chris Bosh och Dwayne Wade. Stilen må ha varit annorlunda förr, men vi kan aldrig minnas att en sexknäppt pösig kostym någonsin varit på modetapeten.

Ashe Russell, MLB 2015  (nr 21, Kansas City Royals)

Även baseboll-draften har levererat stilmissar under åren och här ser vi Ashe Russel, Kansas City Royals 21:a val i draften år 2015. En illröd skjorta matchandes med en kritvit slips under en lagtröja. Blä!

Tim Thomas, NBA 1997 (nr 7, New Jersey Nets)

Den 208 cm långe powerforwarden valdes som sjua i NBA-draften år 1997 och kom upp på scenen i världshistoriens mest illastittande kostym. Man kan bara konstatera att det inte blev helt lyckat när modet med baggy jeans gifte sig med vit randig kostym.

Samaki Walker, NBA 1996 (nr 9, Dallas Mavericks)

Samaki Walker spelade med Shaquille O’Neal och Kobe Bryant i det Los Angeles Lakers som vann titeln år 2001. Men under Draft night var han klädd i ett inte lika vinnande koncept när han försökte med begreppet ”beige cowboy”.

Reggie Bush, NFL 2006 (nr 2, New Orleans Saints)

Två Super bowl-ringar och ett ex som heter Kim Kardashian. Ja, Reggie Bush har ofta varit en man för rubrikerna i den amerikanska sportpressen. År 2006 blev runningbacken vald som tvåa i draften av New Orleans Saints och upp på podiet klev han i en guldslips. Om det inte var nog så var slipsknuten nästan bredare än hela käkpartiet. Magstarkt.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.