12 paradisöar som är på väg att slukas av havet och försvinna

Havsnivåerna stiger till följd av allt varmare klimat – och det kan leda till att många öar försvinner inom överskådlig framtid.

Malin Ny | Foto: IBL  |  Publicerad 2018-05-14 13:38  |  Lästid: 4 minuter

Havsnivåerna fortsätter att stiga i allt snabbare takt – mycket på grund av ett allt varmare klimat där glaciärer och inlandsisar smälter och gör att havsvattnets volym utvidgas. Flera paradisöar (bland annat fem stycken på Salomonöarna och ett par i Mikronesien) har redan slukats av havet och enligt flera vetenskapliga rapporter kan flera öar i området gå samma öde till mötes.

Här är 12 paradisöar som förmodligen kommer att försvinna i framtiden

Fiji

Fiji är ett populärt resmål.

Fiji har paradislika stränder och kristallklara laguner och har länge varit ett populärt tillhåll för turister. Östaten, som består av 333 öar i södra Stilla havet, har haft problem med klimatförändringar i flera år och havsnivån stiger snabbare än det globala genomsnittet. Många invånare har redan tvingats lämna sina hem, bland annat från östatens näst största ö – Vanua Levu.

Seychellerna

Seychellerna är känt för sin lyxturism.

Seychellerna, som ligger utanför Afrikas östkust, har lockat många besökare genom åren – framförallt nygifta par som vill åka på smekmånad. Landet består av 90 öar som har drabbats hårt av ökade havsnivåer och blekta korallrev den senaste tiden, och sägs också vara i farozonen.

Kiribati

Kiribati har drabbats hårt av klimatförändringarna.

Kiribati är en östat som är beläget i det centrala tropiska Stilla havet. Landet är ett av de länder som drabbats hårdast av klimatförändringarna då de flesta av öarna endast är belägna sex meter ovanför havet. Myndigheterna har börjat förbereda sig på att öarna ska försvinna och har därför köpt mark på Fiji dit invånarna eventuellt kan tänkas flytta.

Salomonöarna

Salomonöarna är i farozonen.

Salomonöarna består av sex huvudöar och hela 992 småöar och är beläget i västra Stilla havet. Fem öar har redan försvunnit i området till följd av stigande havsnivåer och kusterosion enligt forskning från University of Queensland i Australien. Några av Salomonöarnas viktigaste näringar – fiske och jordbruk – påverkas också svårt av den utbredande erosionen och allt surare havsbottnar.

Maldiverna

Maldiverna är populärt hos turister.

Runt 600 000 turister åker till Maldiverna varje år för att njuta av det kristallklara vattnet och den vackra naturen. Öarna, 1 192 stycken, ligger bara 1,8 meter över havsytan och enligt The Climate Hot Map kommer 77 procent av öarna här vara under vatten år 2100 om havsnivåerna fortsätter att stiga i samma takt.

Palau

Palau gillas av dykare.

Till Palau, som ligger i Stilla havet, åker många för att dyka - östaten brukar nämligen kallas för en av de mest dykarvänliga platserna i världen. De öar som ligger lägst ovanför havsytan förväntas försvinna inom 100 år, medan vissa av öarna som befinner sig högre upp förväntas överleva.

Torressundöarna

Torressundöarna är hårt drabbade av klimatförändringarna.

Torressundöarna är en ögrupp bestående av minst 274 små öar, som ligger i Torres sund, en slags vattenväg mellan den nordligaste spetsen av Australiens kontinent, Kap Yorkhalvön, och Nya Guineaöarna. Forskare säger att havsnivån kommer att stiga mellan 75 centimeter till en och en halv meter inom 100 år, och flera vägar har redan försvunnit under havsytan på Boigu Island.

Tangier Island, Virginia

Tangier Island, Virginia, har redan förlorat en stor del av sin landmassa.

Tangier Island i Virginia, USA, har gått miste om 67 procent av sin landmassa sedan 1850. En plan för att rädda ön finns, men om den inte fungerar kommer öborna tvingas lämna sina hem inom 50 år.

Mikronesien 

Mikronesiens lägst belägna öar riskerar att försvinna.

Mikronesien är en etnografisk region i västra Stilla havet som är cirka 2,7 milj km² stor, och området består av ett antal mindre ögrupper mellan Indonesien och Kiribati. Här anses de lägst belägna öarna ligga i farozonen då klimatforskare tror att havsnivån kommer att öka här med minst tre meter de närmaste 90 åren.

Kap Verde

Kap Verde har blivit ett populärt resmål.

Kap Verde är en ögrupp i Atlanten och har blivit ett populärt resmål de senaste åren. Många av öarna lider av kusterosioner och tre av huvudöarna, Sal, Boa Vista och Maio, ligger lågt över havsytan och riskerar att försvinna i framtiden.

Tuamotuöarna

Tuamotuöarna består av cirka 80 öar.

Tuamotuöarna består av ett 80-tal öar och är ett av fem territorier i Franska Polynesien i Stilla havet. Eftersom öarna är lågt belägna och är platta finns det en risk att invånarna kommer att bli tvingade att lämna sina hem i framtiden.

Galápagosöarna

Galápagosöarna har ett rikt djurliv.

Galápagosöarna tillhör Ecuador och de 19 öarna är belägna i Stilla havet. Öarna är främst kända för sina rika djurliv och här går det att se allt från sjölejon till sköldpaddor. Om klimatutvecklingen fortsätter i samma takt kan öarna vara i fara - särskilt då temperaturen förväntas med mellan två till fyra grader och havsnivån förväntas öka med en meter till år 2100.

Andra paradisöar som inte längre är vad de varit:

Åtta döda på tre år – paradisön Koh Tao har blivit dödens ö

Semesterön Maldiverna är terrorsekten IS eget paradis

Källa: Farandwide.com

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 12:57