3 andra svenska vallamissar vi minns (fast helst inte)

Charlotte Kalla och Jonna Sundling i skid-VM

Vintersportåret 2021 största höjdpunkt förvandlades till ett klassiskt svenskt idrottsfiasko efter en vallamiss. Café minns tillbaka på andra tillfällen när vallningen under skidorna jobbat starkt mot svenska medaljmöjligheter i mästerskap.

Joakim Almén | Foto: Getty  |  Publicerad 2021-03-04 15:23  |  Lästid: 2 minuter

Det var upplagt för en ny superduell mellan Sverige och Norge när damernas stafett skulle avgöras i skid-VM i Oberstdorf. Årets främsta vintersportshöjdpunkt, enligt många.

Det slutade med ett historiskt dundertapp efter de två första sträckorna i klassisk stil, där Charlotte Kalla förlorade nästan en och en halv minut(!) mot täten på sin sträcka. Ett fullständigt otänkbart scenario på förhand men med mer eller mindre klister under grejerna är det svårt att prestera.

Du vinner ibland, du förlorar ibland. Ibland har du dundersurf under skidorna och ibland sker missar som förstör en hel dag – för ett helt lag. Dagens svenska vallainsats sållar sig till klassiska bortvallningar och vem vet, med tiden kanske det blir den mest klassiska.

Vallachefen Petter Myhlback var – såklart – uppgiven och erkände direkt att det handlade om en vallamiss när han mötte SVT:s mikrofoner efter loppet. Surt som djävulen men vad ska man göra. Ibland gör andra storfavoriter bort sig, som Norge i damstafetten i OS 2014, och idag gjorde Sverige det.

Det är knappast första gången vallningen ställer till det för svensk medaljskörd i skid-VM. Café minns (fast helst inte) tre andra bortvallade svenska medaljmöjligheter i skidspåren genom åren.

1. 15 km klassiskt, VM i Oslo 2011

2011 var evighetsmaskinen Daniel Richardssons kanske bästa år i karriären. Han hade vunnit världscupsloppet på samma distans som ledde upp mot VM och allt var upplagt för en svensk urladdning i Holmenkollen. Resultatet? 42:a. Istället blev Johan Olsson bäste svensk på en 17:e plats efter svenskt vallafiasko. ”Ibland önskar jag att det var löpning jag höll på med”, sa Olsson besviket efteråt.

1. 15 km klassiskt, VM i Liberec 2009

Fyra år innan Johan Olssons femmilsguld i Val di Fiemme, det kanske mäktigaste loppet i svensk skidhistoria, var världens bäste Olsson en av förhandsfavoriterna inför 15 kilometer klassiskt. ”Efter 200 meter kände jag att jag inte hade något fäste”, sa Olsson efter loppet. Trots vallafloppen blev Olsson åtta – bara 42 sekunder efter ”mästerskapsspecialisten” Andrus Veerpalu. En superprestation.

50 km klassisk stil, VM i Sapporo 2007

Man minns det klassiska norska skidnamnet Odd-Björn Hjelmeseth (OBS! Ej att förväxla med Tord Asle Gjerdalen, du vet doktorn som åkte längd i pilotbrillor). Det man inte minns är att Odd-Björn vann VM-femmilen i japanska Sapporo 2007 och att tysken Jens Filbrich kom trea. Det man kanske minns är att svenskarna vallade bort sig totalt. Mathias Fredriksson hade is(!) under skidorna och bröt redan efter halva loppet. ”Mathias skidor var bedrövligt dåliga tyvärr”, erkände den dåvarande vallachefen Larry Poromaa (jajamen, William Poromaas farsa) efteråt.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-03-04 15:32