Annons

3 rätter vi minns – men helst av allt bara vill glömma

Det var så klart inte så att våra föräldrar hatade oss, men det var inte konstigt att vi trodde det.

Olle Arnell
3 rätter vi minns – men helst av allt bara vill glömma

Alla har vi traumatiska upplevelser från barndomen vad gäller mat. De där rätterna som våra föräldrar serverade oss som om deras enda syfte med middagen var att vi skulle packa ryggsäcken och ge oss ut i skogen för att aldrig mer komma tillbaka.

Annons

För egen del ligger en ugnspannkaka med fläsk och toast i ugn överst i minnesbanken över mat jag tvingades peta i mig som barn. ”Men ugnspannkaka och varma mackor låter väl inte så illa” kanske du tänker? Visst, men vad gäller ugnspannkakan valde pappa en gång att byta ut fläsket mot falukorv (”Det är ungefär samma” sa han. Det var det inte.) och de varma mackorna i ugn bestod av tjocka skivor sylta och en tunn ostskiva (det var i mellandagarna och trots att ingen förutom pappa ville ha sylta på julbordet köptes det kilovis av det där hemska ihop-pressade äcklet som sedan inte fick kastas. ”Det finns barn som svälter”).

Gilla Cafe.se på Facebook

Men det är förstås mina personliga traumatiska matminnen, du kanske kan relatera mer till de här?

Bananer i skinkrock

Inte många rätter från den kulinariska medeltiden 70-talet har överlevt till våra dagar. En rätt som lyckligtvis dött ut är Bananer i skinkrock som bestod av gratinerade, skinkvirade bananer möjligtvis inspirerade av den amerikanska monstrositeten Ham and bananas hollandaise.

Rôti sans pareil

År 1807 uppfann världens första restaurangkritiker Alexandre Balthazar Laurent Grimod de la Reynière det lilla enkla partysnackset Rôti sans pareil som består av 17 tama och vilda fåglar – från Lövsångare till Stortrapp – stoppade inuti i varandra och sedan ugnsrostade.

The toast sandwich

Rostat bröd är ju en klassiker. Liksom sandwichen. Dock inte toastsandwichen som man hittar receptet på i kokboken ”Miss Beeton’s Book of Household Management” från 1861 och som helt enkelt består av ett rostat, smörat bröd mellan två orostade skivor.

Vilka hemska matminnen har du från barndomen?

Annons

Dela (18)
Tweeta

Annons


Laddar