Hoppa till innehåll

5 bästa kräftskivorna på Stockholms krogar 

Kräftsäsongen har satt klorna i krog-Stockholm. Här är restaurangerna med de bästa kräftskivorna – från Guinnesskok på Söder till livejazz på hög höjd.

Sturehof

Foto: Press

Sturehofs kräftpremiär har pågått sedan 1995 och är därmed en respektabel 30-årig tradition. Med klassiska tillbehör, snaps och stämning blir kvällen en tydlig startpunkt för sensommaren. Efter kräftpremiären, som går av stapeln den 14 augusti, fortsätter Stureplansinstitutionen att servera kräftor under hela säsongen, som sträcker sig in i september.

– Det började i liten skala men har vuxit till ett av våra största och mest bokade evenemang, där många bokar bord redan ett år i förväg. I år firar vi dessutom 30 år med kräftskiva, så det känns extra roligt att få inleda säsongen med ett ordentligt firande, säger Angelica Lindberg, restaurangchef på Sturehof.

sturehof.com

Bacchanale

Foto: Instagram/bacchanale_sthlm

Kritikerhyllade Bacchanale i Skanstull, med gänget bakom Främmat och Punk Royale bakom kastrullerna, serverar Guinnesskokta (!) signalkräftor från Vättern med grillat bröd och västerbottenostkräm. Till detta rekommenderas starkt en nubbe OP Anderson Dill. Helan går!

bacchanalesthlm.com

Gondolen

Foto: Press

Gondolens kräftskiva är en elegant tillställning med stans mest storslagna utsikt som kuliss. Kräftserveringen för sällskap om minst två innehåller svenska signalkräftor, västerbottentartelette, kantarelltoast och melondessert. Under kvällen spelar Gondolens jazzband live och restaurangen serverar sin egen akvavit, smaksatt med hägg och svartvinbärsblad från den egna odlingen vid Ulriksdals Värdshus.

– Vi vill hylla den svenska kräftskivan som en del av vårt kulinariska och kulturella arv. Med levande jazz, vacker utsikt och vår egen akvavit – framtagen tillsammans med Stockholms Bränneri – firar vi en älskad tradition med finess. Det blir en kväll där både smaker och stämning får ta plats, säger Gondolens restaurangchef Gustav Norberg.

gondolen.se

Eden

Foto: Press

Eden huserar i en gammal 1800-talsvilla på Smedsudden vid foten av Västerbron – med andra ord en idyllisk skådeplats för en kräftskiva. Säsongens kräftmeny (för två personer) ser ut som följer: kaviar och akvavit, 1 kg svenska kräftor västerbottenpaj, grillad aioli, lagrad cheddar och surdegsbröd, följt av jordgubbar, punsch och crème anglaise. Till detta en lång rad trevliga dryckesalternativ, med eller utan alkohol.

edensthlm.se

Riche

Foto: Press

Riche, eller ”gamla Riche” som det kallas sedan Riche Fenix öppnade på Götgatspuckeln, bjuder den 30 augusti in till sin första stora kräftskiva. Nya som gamla gäster välkomnas till en kväll där hela restaurangen fylls av feststämning. Kvällen inleds med fördrink och Skagenkanapéer, följt av kantarelltoast, kräftfat, västerbottenpaj med löjrom, kryddost och hallonpaj. Precis som Sturehof kommer Riche att fortsätta servera kräftor på à la carte-menyn under resten av säsongen.

– Kräftskivan på Riche handlar om att samla våra gäster, fira en tradition och ha roligt tillsammans, samtidigt som vi på ett fint sätt ”stänger” sommaren och sätter nivån för hösten. Musik, kräftor, sång och en massa energi, säger Björn Wahlund, restaurangchef på Riche.

riche.se

Artikeln publicerades ursprungligen hos King.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.