Köttbullar med whiskeygräddsås och potatispuré – Siesta Bar & Restaurang

Som alla vet så kan köttbullar med potatismos, gräddsås, rårörda lingon och pressgurka mycket väl vara världens bästa maträtt, alla kategorier. Blir du sugen på det när du är i Malmö vill jag verkligen slå ett slag för Siesta på Gamla Väster. Deras köttbullar med whiskeygräddsås är fantastiskt goda och kan dessutom avnjutas i en supermysig del av staden, på en riktigt trevlig uteservering omgiven av det gamla Malmö med kullersten och gathus.
Jag räknar dock kallt med att få på huvudet av ett gäng malmöiter som kanske passerat sitt bäst före-datum eftersom gängse uppfattning kring köttbullar i Malmö är att det äter man på Bullen och ingen annanstans. Det är utan tvekan en institution på stadens restaurangscen och det självklara valet för alla vanlisar men där får du ett mycket tråkigare läge och inte det härliga, lite sydeuropeiska, kvällssorl som Siesta kan bjuda på en sommarkväll.
Korean fried chicken med he-sås – Doori

Vad ska man säga? Den är bara så himla bra. Jag har tagit med vänner som spenderat mycket tid i Sydkorea till Doori och de har varit rörande överens om att den koreanska friterade kycklingen man serveras där är på riktigt.
Du kan välja mellan tre varianter, en med en lite mildare gochujang-sås, en med vitlökstouch och den lite starkare varianten med så kallad he-sås. Den är egentligen bara en mer kryddstark variant av gochujangsåsen men just den hettan är verkligen pricken över det berömda i:et. Äter du där på lunchen behöver du dessutom bara slanta upp 99:- för en portion och de har nyligen etablerat en ny restaurang i Västra Hamnen. Således kan du alltså njuta av stans bästa korean fried chicken utan att du behöver ta dig till Möllan. Bara en sån sak.
Mantodumplings – Manto

Manto är en fruktansvärt bra vegansk restaurang som ligger lite dåligt till rent geografiskt. Du hamnar aldrig i en situation där du åker eller går förbi Manto utan om du är där är det för att du aktivt tagit dig dit. Och det gör folk, i stor utsträckning, varje dag.
Menyn bjuder på asiatisk fusion med mycket inspiration från det afghanska köket men även från Kina, Indien och Sydkorea. Höjdpunkten är utan tvekan deras ångade afghanska dumplings med sojafärs, chana dal, yoghurtsås och friterad vitlök. Du kan antingen beställa fyra eller sex men det finns inte en chans i världen att du beställer fyra mer än max en gång. Detta är en av de absolut bästa veganska rätterna du hittar i stan trots tuff konkurrens.
Gyros i pita – Gyros Pita

Detta är kanske Malmös mest prisvärda rätt. För 80 svenska riksdaler får du en helt perfekt gyros i pitabröd. Den slår varenda falafel och varenda kebabrulle i stan med hästlängder och åtnjuter en legendarisk status i Malmö. Kanske är det därför du kunnat beställa en i fyrtiofem år.
När en kollega jag arbetade med på en skola i Malmö nämnde att hon hade ätit en gyros från Gyros Pita kvällen innan startade en händelsekedja som på fem minuter ledde fram till att hela arbetslaget beställde åtta stycken till skolan med matbud. Jag kommer inte på någon annan rätt som kan skapa den typ av cravings som den här förbannade pitan kan göra.
Och nu när jag suttit och skrivit om den har jag såklart inget val, direkt när jag mailat iväg den här texten till min redaktör hittar ni mig på Bergsgatan med en i näven. Är det så att du inte äter gris på grund av någon tusenårig roman från mellanöstern så tror jag nästan att han där uppe ser mellan fingrarna just när det gäller Gyros Pita, allt annat vore obarmhärtigt.
Pacchero cacio e pepe – Osteria Qui

Riktigt bra pasta är faktiskt inte något vi är bortskämda med i Malmö men det finns ett par ställen som håller hög klass. Ett av dem är Osteria Qui på Major Nilssonsgatan. Likt Mantos är det ett geografiskt läge som lämnar en del att önska men trots detta är det bra ruljangs både vid lunchen och på kvällstid.
Är man som jag en obotlig pastaälskare är Qui ett måste att ha i restaurangrepertoaren och jag vill slå ett slag för deras lite okonventionella cacio e pepe. Jag gillar grövre pasta, tagliatelle, rigatoni, pappardelle, bucatini och givetvis då också paccheri. Det är också just vad som bjuds här tillsammans med en hemgjord pecorinosås och rikligt med svartpeppar. Så långt, inget konstigt.
Det som höjer rätten är dock användandet av griskind, något som kanske hade fått italienarna att sparka bakut likt den trötta diskussionen om grädde i carbonara. Resultatet är dock fantastiskt gott och ett måste för alla som letar efter en god pasta i Malmö.
Läs även: