Hoppa till innehåll

6 appar och tjänster som gör livet enklare för alla föräldralediga

Sofia Börjesson

Är du föräldraledig eller på väg att bli och känner dig lite handfallen? Ingen fara, här kommer några behändiga appar och digitala tjänster som gör livet både roligare och lättare för dig och ditt barn.

Skötväskan packas med millimeterprecision innan ni lämnar hemmet: nappar, blöjor, burkar, majskrokar, snuttefilt, nappflaska, skötlappar  – allt ska med som kan tänkas behövas under dagen. Men ibland spelar det ingen roll hur mycket man har förberett sig inför turen till stan, museet, fiket eller restaurangen. Särskilt när barnvagnen inte kan stå vid bordet och det inte verkar finnas ett skötrum så långt ögat kan nå.

Tur då att det finns människor som har tänkt åt oss och skapat smarta appar som gör livet lite enklare. Här är några av alla digitala tjänsterna som är extra bra att ha under föräldraledigheten.

1. Skötrumskartan

Alldeles nyligen släpptes appen och instagram-kontot Skötrumskartan som ska göra det enklare för mamma- och pappalediga att hitta barnvänliga restauranger, museer och caféer i Stockholm. Sanna Rydqvist är en av de tre skaparna bakom appen.

– Bara för att vi hade fått varsin liten bebis ville vi inte isolera oss, men samtidigt saknade vi tryggheten i att veta vart vi kunde rulla bekvämt med vagnen. Från flera håll hörde vi frågan: ”Varför finns det ingen karta där man ser skötrum på stan?” Eftersom vi saknade ett litet projekt vid sidan av våra bebisar kändes det här som ett lagom avgränsat problem att lösa, säger hon.

Instagram-kontot kan man dessutom få tips på några skötrumsförsedda och barnvagnsvänliga ställen i huvudstaden. Lika användbart om man är i Stockholm på besök över helgen som när man är föräldraledig storstadsbo som vill ut på tur.

2. Rulla vagn

Är det inte så många i bekantskapskretsen som är föräldralediga samtidigt som du? Ingen fara. Någon har tänkt till även här. På sajten Rulla vagn kan man söka efter andra föräldralediga i närområdet för att ta en tur med barnvagnen eller ordna lekdejter tillsammans.

Bloggerskan och entreprenören Isabella Löwengrip är en av dem som förespråkar tjänsten. Så här säger hon:

”Att hitta någon att dela vardagen med, bara få rulla vagn ihop, stötta varandra i sömnlösa perioder, gnälla lite och dricka obeskrivligt mycket kaffe tillsammans är guld värt.”

3. Barnledig

Det här är ju egentligen en tjänst som bäst används inför föräldraledigheten – men den finns till för att du ska kunna maximera den på bästa sätt. På sajten Barnledig kan du räkna ut hur mycket pengar du kan få ut i månaden, om ditt jobb ger extra bidrag, vad ni får kvar i månaden efter kostnader och hur man ska tänka inför deklarationen.

En ambitiös tjänst som reder ut försäkringskassans krångligheter på ett enkelt sätt. Tack för det!

4. Barn i stan

Barn i stan är en tjänst som har några år på nacken vid det här laget. Syftet är att göra det enklare för mammor och pappor att hitta roliga saker att göra tillsammans med sina barn, och inspirera till aktiviteter inom natur, kultur och rörelse. Tyvärr är dessa aktiviteter begränsade till Stockholm, men för den som inte bor i huvudstaden kan det ändå vara en bra guide för helgutflykter eller semestrar.

5. BVC-appen

Knastertorrt på listan kanske, men ändå en väldigt populär app som är bra för att hålla koll på barnets utveckling. Vikt- och längdkurvor, BVC-besök och allmänna vaccinationer blir lättare att hålla reda på samtidigt som du kan läsa mer om barnets utveckling i varje ålder och lägga in egna foton och händelser i en tidslinje.

6. Wonder weeks

Det började med boken The Wonder Weeks som bygger på över 35 års vetenskapliga studier kring barn. Numera är Wonder Weeks mest förknippat med appen som bär samma namn och som har vunnit flera internationella priser för ”bästa föräldra-app”. Med hjälp av den kan du följa med i barnets mentala utvecklingsfaser. Varför är barnet grinigt vid vissa tidpunkter? Varför blir hen klängig och varför gråter hen? Med hjälp av den här appen får du bättre förståelse för ditt barn – och allt bygger på forskning.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.