Annons
Annons

6 saker du inte bör säga till barn – för du hade aldrig sagt det till en vuxen

Vuxna vet bäst – eller? Nej, det händer faktiskt ganska ofta att vuxna säger totalt genomkorkade saker till barn. Här är 6 vanliga exempel.

Malin Karlberg

1. ”Det gick bra, upp och hoppa!”

Jaha, var det kanske du som ramlade och skrapade upp knäna? Hur kan du veta att det ”gick bra” för barnet som slog sig? Kommentaren är oftast välmenande och sagd i ett försök att trösta barnet, men riskerar att istället underminera barnets känslor. Hur skulle du själv känna om någon sa ”upp och hoppa” när du tecknad-film-vurpat på en isfläck?

2. ”Kom och ge mig en kram!”

Ingen vuxen får någonsin förvänta sig kramar eller andra kärleksbevis från ett barn. Barnet och endast barnet bestämmer när det vill kramas. Testa att ropa till en kollega att denna ska komma och ge dig en kram och se hur det tas emot.

3. ”Men pojkar ska ju inte ha rosa/klänning”

I dag vet lyckligtvis många vuxna – men långtifrån alla – att barn gärna klär sig i vilka typer av plagg de vill, bär vilka färger de känner för och leker med de leksaker de tycker är roligast för stunden, oavsett om det handlar om traktorer eller prinsesskronor. Och du, ska du verkligen ha på dig dina pastellfärgade chinos i sommar?

4. ”Det där är inget att vara ledsen över”

Sedan när bestämmer du över en annan människas känslor? Barnet har rätt att känna vilken känsla som helst, oavsett om barnet är glad, ledsen eller arg. Precis som med ”upp och hoppa”-kommentaren handlar det ofta om välmening, men det är bättre att erbjuda sympati och förmedla att det är helt okej att bli ledsen och gråta – även om det i en vuxen persons ögon kan se ut som att barnet överreagerar. Barn har ofta har närmare till sina känslor än vuxna har.

5. ”Du var visst lite blyg”

Och du kanske borde lära dig att inte sätta etiketter på barn, särskilt om du aldrig träffat dem tidigare. Att ett barn gömmer sig bakom pappa eller inte vill hälsa behöver inte betyda att denna är ”blyg” – barnet kanske bara inte har någon som helst lust att prata med dig. Eller du kanske travar raka vägen fram och glatt hälsar på folk du aldrig träffat förut?

6. ”Har inte din mamma tagit på dig någon mössa?”

Få saker är så irriterande för föräldrar som när andra vuxna – bekanta, släktingar eller rentav fullständiga främlingar på stan – talar med dem genom deras barn. Har du något att säga till ett barns föräldrar, så säg det direkt till dem – eller ännu hellre, håll tyst.

Annons

Artikel först på Femina.se.

Annons

Dela (92)
TweetaLaddar