6 störiga saker som bara händer på fest i Sverige

Visst kan det vara kul med fest, men det hade varit ännu roligare om inte följande saker hände varje gång.

Joel Linde  |  Publicerad 2016-10-01 18:54  |  Lästid: 2 minuter

Det är lätt att romantisera över festmöjligheterna nere på kontinenten, som att det aldrig är längre än 200 meter till ett nytt (kylt) sexpack och att du alltid kan få tag på mer hur sent det än är. Och faktum är att det finns flera faktorer som gör att hemmafester inte gör sig riktigt lika bra i Sverige som i vissa andra länder.

1. Någon tvingar dig att gå i strumpor – som ett barn

Hade du ett par nya skor att visa upp? Trist, du måste nämligen ta av dem och ställa dem i hallen, även kallad skokyrkogården, tills det är dags att gå igen. Passa gärna på att trampa på lite popcorn och öl med dina strumpbeklädda fötter också så att förnedringen blir riktigt kännbar.

2. Någon tar upp SD

Ingen har någonsin varit på en fest där totalt meningslöst politiksnack inte tagit alldeles för stor plats. Någon får dig att känna dig som en värdelös människa eftersom du inte är påläst om det religiösa förtrycket i Burundi. Någon annan säger ”alltså jag röstar ju inte på SD, men Åkesson har ändå några bra poänger”, och så brakar helvetet loss.

3. Någon bryter Spotify-kön (och någon blir oproportionerligt arg)

Köer är heliga i Sverige, det gäller såväl fysiska som digitala sådana. Således är det oförlåtligt att tränga sig före i Spotify-kön på en fest. Och lika säkert som att någon ändå kommer begå detta brott är att någon rättshaverist kommer ta detta det lite för hårt vilket bara gör det hela ännu jobbigare.

Läs även: 13 skills du behöver för att klara dig i Sverige

4. Någon anklagar folk för ölstöld

Eftersom alkohol kostar en förmögenhet i Sverige är det inte ovanligt att höra anklagelser i stil med: ”Jag hade med mig åtta Corona och det här är min femte, men det finns bara en kvar. Någon som känner sig skyldig?”

5. Någon dricker de facto den sista ölen

Stöld eller icke, förr eller senare tar ölen slut och då är ingenting roligt längre. Och som bekant finns det inget vi kan göra åt det när vi skulle behöva det som mest.

6. Någon gör kaos av kvällen

Sveriges förhållandevis ogenerösa öppettider på krogen ligger som en latent stressfaktor i oss när vi är på förfest. Till slut brister det för någon som börjar tjata tills alla med- eller motvilligt släpat sig ut i kylan. Där brukar det dock inte sluta med att man faktiskt går till krogen, utan snarare i en uppdelad expedition med destinationer som kebaberian, hemmet och skitkrogen du svurit att aldrig gå till igen.

Skål!

Läs även:

19 tecken på att du (eller din kompis) blivit ölsnobb

12 bilder som visar hur skeva våra förhållanden har blivit

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-12-13 10:20