Annons

7 kvinnor som brutit ny mark – i sportens värld

Att en kvinna leder eller tränar med ett herrlag borde inte vara sensationellt, men tyvärr ser det fortfarande ut så i sportvärlden 2016. Här är 7 kvinnor vi vill hylla som pionjärer – tack för att ni plöjer vägen.

Thowe Wagner Larsson

1. Charlotte Gustavsson, första kvinnliga vd:n i SHL

Nordisk logistikchef på Viasat, vd för MTG:s fri-tv-kanal i Ghana och nu SHL:s första kvinnliga vd, för klubben Modo. Charlotte Gustavsson har ett minst sagt imponerande CV.

Annons

2. Isabel Boltenstern, yngsta OS-reportern i Sverige 

Efter en raketkarriär med arbetsplatser som Hockeysverige.se, Aftonbladet och Viasat fick hon som 22-åring det prestigefyllda uppdraget att rapporterna från vinter-OS 2014 i Sotji för Viasats räkning. Ett drömjobb få kan skryta med.

Gilla Cafe.se på Facebook

3. Lena Sundqvist, första kvinnliga kommentatorn i SHL

I slutet av 2015 lämnade hon Radiosporten för C More.

– Att jag är kvinna är väl ingenting jag går runt och tänker på varje dag liksom. Att det är min första match är det som är det stora för mig, sa Lena Sundqvist då.

Vi hoppas få höra fler kvinnor kommentera SHL till nästa säsong.

4. Sarah Thomas, första kvinnliga domaren på heltid i NFL

Via: 6abc

Via: 6abc

Hon är en veteran inom sporten och började som domare redan 1999. I dag är Sarah Thomas för alltid inskriven i historieböckerna som den första kvinnliga heltidsanställda domaren i NFL.

5. Manon Rhéaume, första och enda kvinna som spelat i ett NHL-lag

För 24 år sedan spelade Manon Rhéaume en period tillsammans med Tampa Bay Lightning i träningsmatchen mot St. Louis Blues. Det är första gången en kvinna har spelat hockey i NHL.

6. Kristina Landgren-Carestam, första kvinnliga förbundskapten för herrlandslaget i innebandy

En kvinna som förbundskapten i Sveriges största inomhusidrott? För herrlandslaget? Japp. Kristina Landgren-Carestam tog dessutom VM-guld med – håll i er – både herrlandslaget och damlandslaget. Värd att hyllas.

7. Nancy Lieberman, första kvinna att träna ett professionellt herrlag i basket

Efter en fantastisk karriär som basketspelare fick Nancy Lieberman uppdraget att coacha The Texas Legends. Redan under första säsongen tog hon laget till slutspel.

Tack!

Annons

Dela (507)
Tweeta

Annons


Laddar