Annons
Annons

cheez-doodles

Svenskarna älskar ostbågar – eller ostkrokar som vissa kallar dem. Varje år säljs det över 10 miljoner påsar av OLW:s Cheez doodles, vilket gör dem till Sveriges mest sålda snacks. Men visste du det här om de gula bågarna?

1. De kommer egentligen från USA

Ostbågar uppfanns på 1950-talet av ett företag i New York, King Kone Corp., som från början tillverkat glasstrutar. Produkten döptes av en anställd på företaget till Cheez Doodles.

2. Sverige fick vänta på bågarna ett bra tag

OLW lanserade Cheez Doodles på den svenska marknaden 1968. I dag ägs OLW av norska Orkla, och flera konkurrenter gör ostbågar i Sverige, exempelvis Estrella, men OLW är fortfarande marknadsledande.

3. Kär båge har många namn

I Storbritannien kallas ostbågar för cheese puffs, i Danmark osterejer och i Norge ostepop.

4. Frågan ”Ostbågar eller ostkrokar?” delar fortfarande Sverige

Vad säger du? 2011 ordnande OLW en omröstning för att slutgiltigt komma fram till vad som skulle stå på påsarna: ostbågar eller ostkrokar. Ostbågar vann med 60 procent av rösterna, men tillverkaren förstod uppenbarligen hur laddad frågan är och valde den diplomatiska vägen:

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Ostbagar-ostkrokar

5. Ostkroksmaffian är dock inte nöjda än

Facebook-sidan ”Vi som säger ostkrokar istället för ostbågar” har i skrivande stund över 20 000 följare. Och de är synnerligen engagerade. En av dem, Randolph Stenlund, skrev den 5 mars 2015: ”Jag tycker vi inför Ostkrokens Dag att alltid ligga dagen innan Ostbågens dag.” You go, Randolph.

6. Vänta lite nu, ”Ostbågens dag”?

Ja, den firas alltså den 5 mars. Eller ja, ”firas”. ”National Cheez Doodle Day den 5 mars är en amerikansk idé”, skrev OLW i ett något diffust pressmeddelande häromåret. En amerikansk pr-byrås idé, får man förmoda?

7. Du kan göra dem sega på nolltid

Du kan göra ostbågarna så där perfekt sega genom att lägga dem i ett durkslag över kokande vatten i en minut – när ostbågefantasten Jens Bergström presenterade detta fullkomligt omistliga lifehack på sin Facebook i vintras blev han något av en rikskändis i typ 15 minuter och uppmärksammandes i flera medier, bland andra TV4:

P.S. Bågen är bäst i världen!

På 90-talet ordnade journalisten Jan Gradvall ”VM i snacks” i ett nummer av Café. Behöver vi ens säga vilka som vann finalen?

Gradvall-ostbagar

Läs också!

20 smågodisar som inte alls heter vad du trodde

godis-du-inte-visste-namnet-pa

Annons

Dela (87)
TweetaLaddar