Annons
Annons

7 saker som visar att Carola egentligen bara vill väl

Säga vad man vill om hela Sveriges Carola Häggkvist – men hon vill ändå väl. I dag fyller hon 50 år, och det firar vi med en tillbakablick. Håll till godo!

Sofia Börjesson

Carola inför Eurovision song contest i Rom 1991. Foto: IBL Fotoware

Carola inför Eurovision song contest i Rom 1991. Foto: IBL Fotoware

Kastar planta – ger vas

Året är 2005 och Carola känner sig enligt egen utsago upprymd, vild och glad. Under uppträdandet med låten ”Genom allt” på allsången drar hon upp en planta ur en blomlåda som hon kastar ut i publiken. 1 378 000 tittare sitter och gapar framför tv-apparaterna. Vad hände här? Den landar i ansiktet på ett av hennes fans, Diana, som vid ett senare tillfälle får en ursäkt och en blomvas av sin idol. Förklaringen till händelsen har varierat genom åren. Vid ett tillfälle sa hon att det var Gud som sa åt henne att kasta, och vid ett annat sa hon att hon helt enkelt bara kände sig vild och glad och bara menade väl.

Annons

Tvättar håret på hemlös

Hur många av er kan säga att ni har tagit hem en hemlös person och tvättat dennes hår? Nej, just det. Inte särskilt många. Men det kan Carola – för att Carola vill väl. I sitt sommarprat i Sveriges radio berättade hon om händelsen, helt i förbifarten. När i tiden detta inträffade förtäljer inte historien.

Köper dyr parfym till fadderbarn

Tre veckor efter jordbävningskatastrofen på Haiti var Carola på plats och filmade reklaminslag för stödgalan Hopp för Haiti – och träffade sitt nya fadderbarn, 15-årige Edens Dorelus, för första gången. I inslaget vädjar hon till svenska folket att skänka pengar för att bygga upp hans raserade skola. Efteråt handlade dock rubrikerna snarare om presenten som hon hade med sig till fadderbarnet: ”Hon gav mig en parfymflaska. Jag behöver mat och kläder”, sa han till Aftonbladet. Men tanken var ju god.

Krossar glasbord med rätt inställning

Oktober 2015. Carola gästar premiären av kanal 5:s Berg och Meltzer på Oscars och framför, tillsammans med programledarna, låten Sanna vänner. I ännu ett plötsligt infall hoppar hon upp på ett glasbord på scenen – och sekunden senare återstår endast splitter och stålställning av den forna möbeln. I en intervju med Nöjesbladet får hon frågan om hon inte är lite av en olycksfågel, och hon svarar: ”Nej då, tvärtom! Tänk alla gånger som det inte har gått snett”. Wow. Vilken inställning!

Ger cd-skiva till hemlös

Carola har alltid varit duktig på välgörenhet. Bland annat bjöd hon, tillsammans med exmaken Runar Sögaard, in Stockholms hemlösa till en julfest på NK 1998. Där satt Sveriges schlagerdrottning på golvet och åt julbord tillsammans med ”de gamla tunnelbanealkisarna från Norsborg”, som hon uttryckte det i en intervju med Aftonbladet.

En god gärning. Det går inte att säga annat. Ändå hamnade Carola i blåsväder i efterhand när det kom fram att Lasse, 67 år och hemlös, fick en cd-skiva med Mikael Wiehe i julklapp av sångerskan. ”Den är nog bra men jag vet inte riktigt var jag ska spela den. Kanske kan jag använda den som huvudkudde på pendeln i natt”, sa han i en intervju med Aftonbladet.

Hjälper flyktingar och blir arresterad

Carola var inte sen att engagera sig när den stora flyktingvågen från Syrien och Irak var ett faktum. 2015 reste hon till Kos i Grekland för att dra sitt strå till stacken, men hon hade nog inte räknat med att bli arresterad på kuppen. Vilka anklagelserna var fick hon dock aldrig veta, och hon släpptes redan efter ett par timmar.

Engagerar sig i välgörenhet

Då och då kan det bli fel, men låt oss inte fastna vid det. Förutom Grekland och Haiti har Carola även engagerat sig i välgörenhetsfrågor rörande bland annat Nepal och Filippinerna.

Tack Carola för all din välvilja – och grattis på 50-årsdagen!

Annons

Dela (115)
Tweeta

Annons


Laddar