Hoppa till innehåll

8 Halloween-dräkter som det är dags att fimpa nu

Tom Cehlin Magnusson & Joakim Almén

Skräcktider i dubbel bemärkelse när det börjar vankas Halloween-fest. Café listar åtta maskeraddräkter du kan hänga in i garderoben igen – och lika många nya alternativ.

Halloween står för dörren, och även om det varje år råder mycket oklarhet kring när och hur man ska fira så är det den 31 oktober som högtiden firas i USA. Här i Sverige firar nog de flesta till helgen, och med anledning av det har vi tagit fram åtta Halloween-dräkter som vi faktiskt känner måste uppdateras. Utklädnader som måste fimpas, stekas och myggas av illa kvickt – för allas bästa.

8 Halloween-dräkter som det är dags att fimpa nu:

Maskeraddräkt som föreställer Salt Bae.

1. Salt Bae

Det kan kännas lockande för den kreativt lagde att tänka utanför boxen på Halloween. Ett knep för att uppnå detta är att klä ut sig till något hyperkontemporärt och scanna igenom Instagrams humorkonton i jakt på meme-inspiration inför helgens maskerad.

Det svåra med detta är att hitta balansen mellan att klä ut dig till något för smalt som ingen känner igen, och något för brett som alla redan har tröttnat på. Absolut, det är möjligt att du i år kan göra succé som en mal, men troligen kommer du få ägna kvällen åt att förklara skämtet för halva festen, och känna dig utdömd av den andra halvan av festen som redan övergett mal-memes för bäver-memes.

Bild på bockstensmannen.

Gör istället: Bockstensmannen

Tänk tidlöst! Europas enda fullständigt bevarade medeltida mansdräkt är både en tydlig och klassisk utklädnad – och ett pålat mosslik rör sig i alla fall i utkanten av boxen. En röd peruk och kjortel, struthätta, mantel och två hosor är allt som behövs. För att göra det trevligare för dina festkamrater, skippa den långa pålen som sticker ut från magen.

Freddie Mercury på Live Aid 1985.

2. Freddie Mercury

Med tanke på Queen-sångarens ikoniska look är det smått obegripligt att han inte är ett mer utnött maskeradval redan, men den som vill vara i framkant gör rätt i att passa på att mygga av Mercury direkt. Bohemian Rhapsody-filmen går upp samma helg som Halloween-festerna brakar loss, och om du inte vill försvinna i ett hav av vita linnen och stentvättade Levi’s-jeans så gör du bäst i att lämna mustaschen och nitarmbandet hemma.

Brian May från Queen.

Gör istället: Brian May

Brian Mays silhuett är lika ikonisk som den är svår att frilägga. Absolut, gitarristen och astrofysikern jobbar hårt på att göra Queens eftermäle så grumligt det bara går – och kanske är han inte ens den mest karismatiska rockstjärnan som har gått i en skinnväst – men sticka ut, det kommer du göra.

Man i Guy Fawkes-mask och luva.

3. Guy Fawkes

Guy Fawkes Night firas den 5 november sedan 1606 i Storbritannien, och var ursprungligen en protestantisk protest mot det katolska helgonfirandet. De rimmande raderna om ”Remember, remember the 5th of November” har blivit legendariska, och Guy Fawkes-masken har kommit att bli en symbol för ”Occupy Wall Street”-rörelsen, hacker-aktivisterna Anonymous och upprorsmakare världen över. Lovvärda initativ (oftast) – men också lite störigt med folk i luva och mask som påfallande ofta känner ett trängande behov av att prata om vilket geni Banksy är på alla fester?

Art Garfunkel och Paul Simon.

Gör istället: Art Garfunkel

För att inte fastna i ett tonårigt upprorsmakarland: välj någon annan person som är associerad med den 5 november. Art Garfunkel föddes på datumet 1941, och är ett utmärkt alternativ till den revolutionära masken. Med peruk, polotröja och en mild uppsyn gör du ditt för att stämningen kommer förbli trevlig på festen.

Heath Ledger spelar Jokern.

4. Heath Ledgers Joker

Halloween är inte en högtid vi ärver av våra fäder, vi bara lånar den av killar som klär ut sig till Heath Ledgers Joker. The Dark Knight var absolut en fantastisk actionfilm, och Heath Ledger var otrolig i sin tolkning av den grönhårige skurken. Men det räcker nu. Vi måste gå vidare. Tio år senare är det definitionen av slapphet att dyka upp i rött läppstift och börja fråga om hur någon vet om hur man fick sina ärr. Fimpa detta, i går helst.

Joaquin Phoenix spelar Jokern.

Gör istället: Joaquin Phoenix Joker

… men om du nu verkligen känner att du måste: bilder och rörligt har släppts från Joaquin Phoenix kommande tolkning av superskurken, och nog ser det lovande ut. Eftersom filmen har premiär först om ett år hamnar du också i ordentlig framkant – och kan om ett år sucka över alla som är sena på bollen.

John Legend och Chrissy Teigen klär ut sig till Mario och Peach.

5. Mario och Peach

En utklädnad för barn som ändå förvånansvärt många vuxna pysslar med under Halloween. Sågs så sent som förra året på Chrissy Teigen och John Legend. Näe, usch vad tråkigt och vilken sällan skådad brist på kreativitet. Avmyggningsläge: totalt.

Red Dead Redemption-bild.

Gör istället: Arthur Morgan i Red Dead Redemption 2 + en vän som livehyllar spelet hela festen

Rockstar-spelet på allas läppar innebär en sällsynt chans i livet att få klä ut dig till cowboy – och (nästan) komma undan med det. Aktualitetspoäng i all ära, men för att du ska komma undan med att klä ut dig till en härjad cowboy med ett par revolvrar i hölstret måste det tydligt att framgå att du är just protagonisten Arthur Morgan från spelet. Hur ordnar du det då? Jo, genom att du tar med dig en vän (OBS! Måste vara kille eftersom det enbart är killar som känner ett behov av att tjata om spelet) som konstant loopar om spelets förträfflighet – och hur det har revolutionerat spelmediet.

Bild på The Shining-tvillingar.

6. The Shining-tvillingarna

The Shining menar många är världens bästa skräckfilm, och vi säger inte emot. Tvärtom, Kubricks mästerverk verkar bara bli bättre och bättre för varje år som går – något som inte kan sägas om de flesta filmer i genren. The Shining-tvillingarna som maskeraddräkt då? Nä, där får vi plocka fram askkoppen igen. En maskeraddräkt som var väldigt bra de första gångerna man såg den är också en maskeraddräkt som åldras dåligt. Alla tvillingar bör vid det här laget hänga in den ljusblå klänningen i garderoben, det är över för den här gången.

Bröderna Sedin i Canucks-tröjor.

Gör istället: Sedin-tvillingarna

Frasen ”name a more iconic duo” har använts om det mesta på internet, men vi uppmanar er att nämna en mer ikonisk duo än bröderna Sedin. Tvillingarna från Örnsköldsvik har spelat tillsammans sedan födseln, och har följs åt i samma kedja ända fram till man lade av i våras. Lika obehagligt som The Shining-tvillingarna? Det låter vi någon annan avgöra, men med tanke på brödernas oerhörda framgångar i världens bästa hockeyliga tycker vi att det är på plats att hylla en ny tvillingduo under Halloween.

Amy Schumer klär ut sig till Stranger Things-Dustin.

7. Stranger Things

De senaste årens stora semi-skräckserie för mainstreampubliken, Stranger Things har varit de två senaste årens stora Halloween-i-Hollywood-trend. Trenden startades 2016 när Amy Schumer och hennes dåvarande kille Ben Hanisch klädde ut sig till Dustin och Eleven. Men eftersom seriens andra säsong inte levde upp till den första säsongens kvalité är det dags att kasta den krulliga peruken och vita nattsärken och gå vidare till något mer aktuellt.

Jonah Hill och Emma Stone i Maniac.

Gör istället: Maniac

Det kanske inte går helt räta linjer mellan Stranger Things och Netflix senaste original-satsning Maniac, men serierna är ändå tillräckligt besläktade för att både Emma Stones och Jonah Hills karaktärer Annie Landsberg och Owen Milgrim ska flyga som Stranger Things-ersättare. Förbered dig att plocka upp din replika av A-, B-, och C-pillret som svar på frågan: ”Jaha, vem är du utklädd till då?”.

Bild på Donald Trump som håller i Trump-mask.

8. Donald Trump

Även om man bortser från det möjligen problematiska i att fortsätta behandla en av världens farligaste människor som ett skämt så kvarstår faktum: det är trött och enkelt att vinna billiga poäng på att klä ut sig till Donald Trump.

Bild på Jair Bolsonaro efter att han har röstat i valet.

Gör istället: Jair Bolsonaro

Om du nu tvunget ska klä ut dig till en person med vidriga åsikter, uppdatera referenserna. Jair Bolsonaro vann nyligen valet i Brasilien, och verkar av allt att döma vara en lika genomrutten person som Trump: han gick till val på rasism, sexism och homofobi, och vann. Hans utseende är inte lika seriefigurskomiskt som sin amerikanske vän, men han ser lika mycket ut som någon som är dömd enligt lag att knacka på alla grannars dörrar innan han flyttar in i ett område.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.