9 realistiska deepfake-videor som kommer ge dig huvudvärk

Däribland en video som visar hur det skulle sett ut om Will Smith inte hade tackat nej till rollen som Neo i ”The Matrix”.

Markus Aamisepp  |  Publicerad 2020-08-03 19:35  |  Lästid: 2 minuter

Vid det här laget har du antagligen hört talas om deppfake-teknologi – alltså tekniken där folk klipper och klistrar ansikten hejvilt på människors kroppar. Den kanske mest kända varianten på deepfake är ”Synthesizing Obama” – en video som illustrerar faran med tekniken genom att få den före detta amerikanska presidenten säga att Trump är en ”total dipshit”. Detta med komikern Jordan Peeles snarlika röst i ett separat ljudspår.

Självklart är det viktigt att belysa faran med tekniken i och med att det ALLTID är tråkigt när diverse internettroll sprider falskheter och försöker få folk tro att kändisar eller politiker sagt saker som de aldrig gjort. Dessutom kan makthavare kanske i framtiden göra vad som helst på film för att sedan skylla ifrån sig och säga att det var deepfake det egentligen handlade om (man har väl en känsla av att en viss ljushårig herre i vita huset kanske skulle ägna sig åt detta).

Men det finns trots allt något kittlande att se en riktigt välgjord deepfake. Inte minst när så kallade ”deep fake artists” tar sig an populärkulturen och klistrar fast b-skådisars ansikten på karaktärer legendariska filmer. Eller varför inte Donald Trumps ansikte på ett riktigt upprört barn under en skönhetstävling?

Nedan finns 9 välgjorda deepfakevideor som dels kommer få dig skratta och dels ge dig ångest inför den dystopiska framtid vi står inför.

1. Bill Hader som Al Pacino och Arnold Schwarzenegger

När komikern Bill Hader dyker upp i diverse talkshows levererar han nästan alltid en eller två vattentäta imitationer. Det blev såklart också en härlig måltavla för deepfake-folket som i klippet ovan klistrat fast Al Pacino och Arnold Schwarzeneggers ansikten när han härmade dem på Late Night With Conan O’Brien.

2. Jim Carrey som Jack Nicholson i The Shining (1980)

Youtubeanvändaren Ctrl Shift Face – som är en av de kändare Deepfake-artisterna på plattformen – har gjort en rysligt bra video på Jim Carrey som Jack Nicholson i femplusrullen The Shining (1980). Resultatet? Otroligt verkligt.

3. Steve Buscemi som Jennifer Lawrence

Steve Buscemis ansikte klistrat på Jennifer Lawrence kropp under hennes Golden Globe-tacktal. En video gjord av mardrömmar.

4. Om Tillbaka till framtiden (1985) spelades av skådisarna i Spider-Man: Homecoming (2017)

Premissen är enkel – hur skulle det se ut om Tom Holland spelade Marty och Robert Downey Jr. Doc i legendariska rullen Tillbaka till framtiden (1985)? Resultatet är, ja, exakt så här.

5. The Office – men alla har Michael Scotts ansikte

Inte ett superbra exempel på en bra deepfake (ansikten laggar och det skulle lika gärna kunna vara snapchatfilter det handlar om) – men icke desto mindre väldigt kul.

6. Om Will Smith hade tackat ja till rollen som Neo i The Matrix (1999)

Will Smith tackade nej till rollen som Neo i rullen The Matrix (1999) och spelade istället Captain James West i tvåplusfilmen The Wild Wild West (1999). Gjort är gjort och kommer aldrig tillbaka – men i ett perfekt universum (nåja, om Will Smith hade fått bestämma) hade resultatet av 1900-talets bästa filmer sett ut ungefär så här.

7. Bernie Sanders dansar

Kanske hade det gått bättre för den demokratiska presidentkandidaten om han hade påbörjat sin valturné så här.

8. Jeff Bezos i Star Trek

Amazongrundaren och miljardären Jeff Bezos som verklighetstrogen rymdvarelse i Star Trek. Kan det vara ett skämt om hans skallighet? Kanske!

9. Home Stallone

Ibland börjar de allra bästa idéerna med en riktigt dålig ordvits. ”Home Stallone” är ett klockrent exempel på det. Det vill säga en deepfake-blandning av Home Alone (1990) och Rocky-skådisen Sylvester Stallone. Handlingen i videon håller sig dock inte till den som vi erfar i den klassiska 90-talsfilmen. Istället tar den dig till en riktigt, riktigt mörk plats.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-08-03 19:35