Hoppa till innehåll

Alexej Manvelov: ”Jag njuter lika mycket av mjukisbrallor som en kostym”

Emine Sander

Alexej Manvelov är Sveriges nästa skådisstjärna som ska ta år 2018 med storm. För Café visar han upp den nya, moderna feststilen.

När Sveriges nästa skådespelarstjärna kliver innanför Scandic Malmens svängdörrar iklädd långärmad pikétröja, kritstrecksrandiga byxor och ett par Vans ser han oförskämt pigg ut. Bara en timme tidigare har han vaknat efter att ha kommit hem från en provspelning för en roll i en ny HBO-serie. En enorm chans för vilken skådespelare som helst, men ändå något som Alexej Manvelov verkar ta med ro. Provspelningen är ett kvitto på att hans slit som skådis har börjat betala av sig.

Det senaste året har Alexej Manvelovs karismatiska gestalt dykt upp i flera av svensk tv:s mest högprofilerade serier. Rollen som iskall gangsterledare i SVT:s Innan vi dör innebar att svensk tv:s karismahalt höjdes avsevärt. I vinter har vi sett honom i andra säsongen av Jordskott, där han har värmt upp rutan med en magnetisk och vibrerande energi.

Alexej är född och uppvuxen i Moskva, innan flytten gick till Östergötland som tioåring. Uppväxten med rysk mamma och kurdisk pappa från Syrien har präglat honom, och hans sinne för stil.

– När jag kom till Sverige hade vi inte råd med någonting. Vi fick köpa second hand-kläder, vilket har gjort att jag har svårt för det än i dag. Jag hatade det och blev retad i skolan. Många tycker att kläder bara är yta och inget att bry sig om. Det är inte sant, stil är viktigt. Det är det första du kommunicerar till omvärlden.

Stil har en samhällsfunktion och kan vara väldigt politiskt. Ta bomberjackan som exempel: coola grabbar i orten tog tillbaka bomberjackan från rasister, och nu bär alla bomberjacka igen. Som skådis är det också viktigt att ha koll. Du känner den karaktär du spelar bäst själv och kan bidra med vad den borde ha på sig och på det sättet fördjupa karaktären.

Vad har stil betytt för dig i ditt liv?

– Jag har alltid stuckit ut på något sätt. I Sovjet vägrade mamma köpa skoluniform åt mig, jag var den enda som inte hade någon. Min morsa sa att de får köpa den om jag ska ha den på mig. Jag fick kläder från andra länder, och i Sovjet fanns ju inte sådant.

– Min morsa var tolk, så på något sätt fick jag tag i lite coolare kläder. Det var en kontrast att komma till Sverige och inte ha råd med coola saker, då var man utanför på ett annat sätt. Stil är ett redskap, ett verktyg för att navigera sig fram genom samhället.

Som skådespelare ska du kunna transformera dig och gå in i olika roller, kan du göra likadant när du klär sig i vardagslivet?

– Man anammar ju en karaktär och en attityd även i vardagslivet. Din gång förändras om du har kostym och klackskor, så är det bara. När du har sneakers och mjukisbrallor så går du annorlunda, lite slappare och långsammare kanske. Jag njuter lika mycket av mjukisbrallor som en kostym, men det måste vara rätt känsla i rätt sammanhang.

Vad inspireras du av stilmässigt?

– Andra människor, hundra procent. Jag har nog aldrig själv skapat en look, det bygger alltid på en förebild. Det är väl min skådishjärna som ser en referens och letar efter kläder som ska se ut som den bilden i huvudet. Jag köper aldrig ett plagg när jag shoppar, jag köper en hel look. Det blir alltid väldigt dyrt.

Vem är världens bäst klädde man?

– När jag var yngre kollade jag mycket på maffiafilmer, då ville man ha kostym. Något italienskt gärna. Jag minns när jag skulle köpa en Armanikostym och lyssnade mycket på hiphop. Kostymen var två, tre storlekar för stor, storlek 52.

– I dag skulle jag kanske snarare säga ASAP Rocky. När han kom tyckte jag att det var så najs med en hiphopartist som inte var rädd för att vara uppklädd och fashion, han var någon som inte behövde massa smycken och vapen utan kunde visa upp något mjukare och mer sofistikerat. Det var frigörande för mig.

Hur ska man klä sig 2018 tycker du?

– Androgynt. Det är det som är grejen. Men kanske på ett balanserat sätt, som inte flippar för mycket åt något håll. För ett par år sedan hade tjejer på sig typ som en pyjamas, och jag ville verkligen ha en sådan, jag var så jävla avundsjuk. Men jag vågade inte. Så det vill jag se mer, sådana plagg som inte är könade.

Vad är ditt favoritplagg?

– Rock. Det är min favoritgrej. När jag köpte min första rock, det var som att komma in i vuxenlivet på något sätt. Häromdagen köpte jag en rock, jag tyckte att den var snygg och kunde inte låta bli. Den var rätt dyr men inte riktigt vad jag var ute efter så vi får se om jag behåller den.

Vad skulle du aldrig bära?

– En uniform svarar jag då. Jag är inte emot skoluniform, men uniform representerar auktoritet, lydnad och att alla är likadana. Det är något med det som avskräcker mig.

Hur ska man klä sig på fest tycker du?

– Efter sammanhang. Fest är ju ett bra tillfälle att fucka ur lite och våga ta på sig något nytt. Jag såg en kråsskjorta som vi använde på plåtningen, en sådan man minns från Seinfeld. Jag skrattade först, men efter ett par bilder tyckte jag att den var skitsnygg. Välj något speciellt för nyår tycker jag, och var lite flippad! Varför inte? Det är lika bra att passa på.

Se alla bilder på Alexej Manvelov och mycket mer i Cafés nummer som finns ute i butik nu!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.