Hoppa till innehåll

Årets kock 2025 utsedd – se Ida Bauhns vinnarrätter här

Vid prisceremonin fick vinnaren Ida Bauhn ta emot guldmedaljen av Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock. Foto: Samuel Unéus

En rafflande final på Annexet i Stockholm togs hem av Michelinkrogen Nours köksmästare Ida Bauhn.

–Jag är helt ställd just nu, det här har inte riktigt landat än. Jag har sett andra vinna under åren men trodde själv aldrig att jag skulle få stå här, det känns helt overkligt. Samtidigt är jag så otroligt glad och tacksam, säger Ida Bauhn, vinnare av SM i professionell matlagning och Årets Kock 2025.

Finalen avgjordes i fyra tävlingsmoment, där tre moment sedan tidigare presenterats för finalisterna och det sista momentet avslöjades först på tävlingsdagen. Den första uppgiften var att först skapa två olika snacks – ett med löjrom/siklöja och ett med valfri råvara – följt av en kall förrätt med råvaror från nordiska vatten.

Därefter väntade ett moment där finalisterna skulle tillaga en varm huvudrätt med anka. Det allra sista tävlingsmomentet i finalen var att skapa en osträtt i söt eller salt tappning.

– I år har vi satt ihop en finaltävling som verkligen har utmanat kockarna, både tekniskt och kreativt. Uppgiften att komponera en fullständig meny utmanade finalisterna att visa bredd och precision men också förmågan att tänka snabbt, planera och leverera under stor press, säger Viktor Westerlind, tävlingsledare för Årets Kock.

Årets kock Ida Bauhns tävlingsbidrag:

Foto: Magnus Skoglöf
Foto: Magnus Skoglöf
Foto: Magnus Skoglöf
Foto: Magnus Skoglöf

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.