Hoppa till innehåll

10 hetaste serierna och filmerna att streama i september

Premiärer på streamingtjänster i september 2023.
Joakim Almén

En dubbelaktuell Fares Fares, en tredje vända med påkostade ”The Morning Show” och Rian Johnsons hyllade serie ”Poker Face” är några av höjdpunkterna på streamingtjänsterna i september.

En dag och en halv

Film | Premiär 1 september på Netflix.

Foto: Netflix

Fares Fares regidebuterar med ett kidnappningsdrama, som han själv också ser som ett olyckligt kärleksdrama, på största möjliga streamingplattform. Fares har tillsammans tidigare Café-skribenten Peter Smirnakos skrivit manus och spelar dessutom en av filmens bärande rollerna, men det är Alexej Manvelov och Alma Pöysti som tar sig an huvudrollerna. Så här beskriver Netflix handlingen: ”I ett desperat försök att återförenas med sin dotter stormar en beväpnad man in på det medicinska center där hans alienerade fru arbetar och kidnappar henne.”

The Wheel of Time, säsong 2

Serie | Premiär på 1 september på Prime Video.

Foto: Prime Video

Prime fortsätter satsa på fantasy. The Wheel of Time kompletterar serier som Carnival Row och Sagan om Ringen-spinoffen Maktens ringar i utbudet. The Wheel of Time har kallats ”Jeff Bezos Game of Thrones”, och baseras på Robert Jordans bästsäljande romaner med samma namn. När säsong två kickar igång är det med den ytterst 1 september-aktuelle Fares Fares redan i öppningsscenen. Trailern för den andra säsongen levererar fantasyfyrverkeri med höga torn, stora troner, magiska krafter, riddare och drakar. ”Get in!”-läge – om du diggar fantasy.

A Man Called Otto

Film | Premiär 1 september på Viaplay.

Har du missat Hollywood-versionen av En man som heter Ove får du en ny chans på Viaplay i september. Precis som originalet baseras filmen på Fredrik Backmans internationella bästsäljare med samma titel som den svenska filmen. I stället för Rolf Lassgårds Ove Lindahl får vi Tom Hanks som Otto Anderson.

Kungen och jag

Dokumentärserie | Premiär på 4 september på SVT och SVT Play.

Foto: Nexiko/SVT

I februari gick tv-makaren Karin af Klintbergs film om kungen upp på biograferna. Nu kommer en tre avsnitt lång dokumentär som baseras på filmen, men som förlänger filmens speltid. Gott så, för det finns mycket materialet att hämta från de två åren som af Klintberg fått möjlighet att följa HKH på personporträttsnära håll. Resultatet är enligt SVT ett oväntat möte mellan två världar och två generationer.

Den lilla sjöjungfrun

Film | Premiär 6 september på Disney+.

Foto: Disney

Live-action-remaken av en av Disneys främsta tecknade klassiker. Färgsprakande partaj i hav och på land med flera nya låtar och uppdaterade versioner av klassikerna från den tecknade filmen. Halle Bailey spelar Ariel, Melissa McCarthy är skurk-Ursula, Jonah Hauer-King som prins Erik och Javier Bardem spelar Ariels burdusa farsa Tritone.

The Morning Show, säsong 3

Serie | Premiär 13 september på Apple TV+.

Foto: Apple TV+

Pråligt påkostade The Morning Show var en av Apple TV+ stora premiärtitlar när teknikjätten startade streamingtjänst i slutet av 2019. Sedan dess har det regnat tv-priser över serien som kretsar kring supertrion Jennifer Aniston, Reese Witherspoon och Steve Carells programledarekaraktärer i amerikansk morgon-tv.

I den tredje säsongen ifrågasätts kanalens framtid när en techjätte får upp ögonen för UBA. Oväntade allianser bildas och alla tvingas ifrågasätta sina värderingar både inom och utanför redaktionen. Även med Billy Crudup och Jon Hamm.

Class Act

Miniserie | Premiär 13 september på Netflix.

Foto: Netflix

En franskproducerad biopic i miniserieformat om den kontroversiella fransosen Bernard Tapie. Tapie kanske inte är ett hushållsnamn för alla, men för fotbollsintresserade är han välkänd som en maktfaktor under Olympique de Marseilles storhetstid. Med Tapie som president vann klubben mängder av franska ligatitlar och dessutom Champions League 1992/1993, samtidigt som skandalerna avlöste varandra i samma takt som klubben kickade hem nya titlar. Tapie är en karaktär som sticker ut, vilket du blir varse om om du lyssnar på Marsielle-avsnittet av Erik Niva och Håkan Andreassons fotbollspodd When We Were Kings.

Wolf

Serie | Premiär 14 september på HBO Max.

Foto: BBC/HBO Max

Nu kommer äntligen den hyllade brittiska deckarserien till HBO Max. Tv-oraklet Kjell Häglund är en av alla som hyllat serien: ”brittdeckare som mixar Hanekes Funny Games med skräckiga True Detective-vibbar” – en Häglundsk beskrvining som säljer. Serien i sex delar baseras på Mo Hayders Jack Caffery-romaner. Så här beskriver HBO handlingen: ”Kriminalinspektör Jack Caffery är en ung detektiv plågad av mardrömmar, han är besatt av en granne som han tror mördade hans 10-åriga bror på 90-talet och nu försöker han rätta till andras misstag, men till vilket pris? I ett hus i Monmouthshire blir den fömögna familjen Anchor-Ferrers offer för en psykopats grymma lekar.”

Poker Face

Serie | Premiär 15 september på SkyShowtime.

Foto: Peacock/SkyShowtime

Bakom Poker Face ligger regissören Rian Johnson, vars mordmysterium Knives Out och Glass Onion har visat sig vara ett perfekt filmrecept för streamingframgång. Nu tar han samma formula till serieformat. Natasha Lyonne spelar en detektiv som löser ett nytt mysterium varje avsnitt på samma sätt som Buffy och Mulder/Scully ofta löste fristående fall i 90-talserierna Buffy och vampyrerna och Arkiv X. Poker Face hade premiär i USA tidigare i år och har fått ett finfint mottagande. Utöver mystiken verkar Poker Face även ha humorn, vilket castingen av alltid lika roliga Lyonne skvallrar om. Även med favoriten Adrien Brody. En serie som säkert lär kränga en del nya abonnemang för SkyShowtime.

The Continental: From the World of John Wick

Miniserie | Premiär 22 september på Prime Video.

Foto: Peacock/Prime Video

I väntan på John Wick-spinoffen Ballerina med Ana de Armas i huvudrollen nästa år kommer en miniserie för att stilla dina värsta John Wick-begär. I stället för Keanu Reeves erbjuds vi Mel Gibson, som spelar karaktären Cormac, när serien över enbart tre avsnitt utforskar ursprunget bakom hotellet för lönnmördare som är mittpunkten i John Wick-universumet. Serien ses genom ögonen på en ung Winston Scott (Colin Woodell), när han dras tillbaka till den undre världen i 1970-talets New York City för att möta ett förflutet han trodde att han hade lämnat bakom sig.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.