Hoppa till innehåll

Bedragarnas nya knep – hotar att läcka fejkad porrsurffilm

Har du också varit nojig för att din dators webbkamera ska fånga dig i väldigt ehm… privata situationer? Den nya bedrägerivågen har tagit fasta på just den nojan.

I de flesta killkompisgäng har nog frågan ”har du tejpat för kameran på datorn?” ställts någon gång. I varje kompisgäng där frågan ställts finns det också alltid minst en person som snabbt besvarat frågan med ett konspiratoriskt och självsäkert: ”I de övervakningstider vi lever är INGNTING omöjligt. Ja, jag har tejpat för kameran”.

Och även om man inte går på konspirationsspåret är tanken på att filmas när man utför vissa så kallade behov stirrandes på en datorskärm lika hemsk som förnedrande. Det är något de, ibland, väldigt kreativa bedragarna tagit fasta på. I bluffmail som cirkulerar just nu porrutpressas mottagaren och uppmanas föra över bitcoins till bedragaren för att den (påhittade) filmen på dig från din webbkamera, när du porrsurfar, inte ska läckas, skriver P3 på sin Instagram.

I mailet från de påhittiga bedragarna står det: ”Sanningen är att jag har installerat en skadlig kod på sexvideos och sajter som du har besökt för att ha lite kul (du vet vad jag menar). Medan du tittade på filmerna fick jag tillgång till din skärm och din webkamera.”

”Förmodligen har avsändaren kommit över stulna lösenord och e-postadresser från en sida på internet. När det gäller filmerna ser vi det som osannolikt att det finns några överhuvudtaget. Många som fått utpressningsmejlet har inte ens någon webbkamera på sin dator”, kommenterar Jan Olsson på Nationellt bedrägericentrum bedrägerimailen i ett pressmeddelande.

Polisen har också gått ut med en varning, och uppmanar alla som drabbats att polisanmäla händelsen, byta lösenord och täcka över sina webbkameror. Givetvis säger de också att man inte ska svara på bedrägerimailet – eller föra över några pengar.

”Utpressaren säger sig installerat ett malware på mottagarens dator för att på så sätt fått tillgång till uppgiften om användarens lösenord. Dessutom säger sig utpressaren ha bevis för att mottagaren porr-surfat och hotar med att skicka filmer på detta till mottagarens bekanta om inte mottagaren skyndsamt betalar en viss summa i Bitcoin,” skriver polisen på Facebook.

Så, kanske fick din konspiratoriska kompis rätt tillslut. Better be safe och täcka över den där webbkameran alltså – en gång för alla.

Cafés tidigare digitala redaktör Joakim Almén skrev om nöje, nyheter, mode, teknik, livsstil och mycket annat.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.