Hoppa till innehåll

Blir katter verkligen höga av kattmynta?

Katt i solglasögon
Markus Aamisepp

Granskas det som granskas måste.

Det kanske bästa med att vara kattägare är att den är rätt självgående samt att man slipper ta kissemissen ut på promenader (om man inte är P3-profilen Fredrik Söderholm som gärna tar sin nyligen införskaffade nakenkatt på spatserturer, med koppel och allt). Ännu en bonus i vardagen som kattägare är att låta den lukta på kattmynta och sedan skåda när den totalt flippar ur.

Efter att en misse luktat på växten kan den börja rulla runt, slunga sig vilt, dregla, slicka på myntan och gnugga både kropp och ansikte mot den. Liknelsen kan minst sagt brås på någon som fått i sig en eller två för många öl alternativt en som är influerad av någon syntetisk drog.

Katt som luktar på kattmynta.
Efter att en katt luktat på kattmynta blir den exalterad och sedan somnar den. Inte helt olikt ens eget beteende under helgdagar.

Men vad är det som händer egentligen? Blir katter verkligen höga av växten?

Kattmynta tillhör familjen kransblommiga växter, vilket även inkluderar väldoftande kryddor som lavendel, rosmarin, oregano och basilika. Det som framkallar den så kallade kattmyntaeffekten är ett ämne i växten som heter nepetalakton.

Katter är v ä l d i g t attraherade av ämnet vilket binder sig till receptorer i deras nosar. Det är i sin tur denna sniffsession som framkallar det euforiska beteendet hos djuren. Det finns också andra ämnen i kattmyntan som hämmar viss aktivitet i det centrala nervsystemet, skriver Live Science.

Men nu till frågan: kan en kissemisse-sniff av kattmynta liknas vid en människas bolmande av en potent gås?

Nja. När en människa konsumerar droger stimulerar det hjärncellerna som sedan bara pissar ut dopamin vilket i sin tur gör en glad och, oftast, pigg på livet. Medan katter verkar ha jättekul när de virvlar runt bland kattmynta kan inte forskare avgöra vad exakt det är som händer i deras hjärnor.

Dock har studier visat att när man, efter att en katt sniffat kattmynta, gett dem motgift mot opiater har effekterna av växten försvunnit helt – vilket innebär att opioidreceptorer kan vara inblandade.

Då alla katter inte reagerar lika starkt på växten är det svårt att dra slutsatser. Men något som är säkert är att samtliga kattdjur, även pumor och bergslejon, får ett slags avvikande beteende när boffande av kattmynta skett.

Nästa gång du styr förfest hemma hos dig själv kan det vara på sin plats att även ge katten din lite kattmynta. Om den blir hög vet vi inte helt säkert, men euforisk blir den i alla fall.

Källa: Live Science

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.