Trött på samma gamla runda? Café listar 13 av Stockholms trevligaste promenadstråk

Den vackra huvudstaden erbjuder mängder av natursköna vandringsstråk.

Jonas Fiskáare | Foto: Getty  |  Publicerad 2021-01-21 15:46  |  Lästid: 4 minuter

Löpartrenden har länge varit stark, men under de senaste månader har också allt fler hittat ut till promenadstigarna. Helt förståeligt med tanke på de många hälsofördelarna, oavsett om det rör sig om en kortare bensträckare på lunchen eller en längre pulshöljande power walk på helgen.

Men, ibland kan det svårt att veta var man ska gå. Som de vanedjur vi är är det lätt hänt att utveckla slentrianmässiga rutiner och många känner nog igen sig i att man ALLTID går samma gamla vanliga runda där man hittar som i sin bakficka. Synd, då vårt avlånga land bjuder på massa härliga promenadstråk och vandringsleder i såväl stadsnära som mer natursköna miljöer.

För att bistå med inspiration har Café därför tagit en närmare titt på utbudet av vandringsrutter i vår kära huvudstad med omnejd och plockat ut det bästa av det bästa.

1. Djurgården runt

Foto: Getty

Ön mitt i centrala Stockholm är en naturskön oas i kontrast till den trista stadsbetongen. Det är ingen slump att stockholmarna och turisterna strömmar ut hit på helgerna för att njuta av den friska luften. Här finns uppsjö av promenadstråk som passar alla.

Hitta hit.

2. Ulriksdals slott

Foto: Instagram

Strax norr om Stockholm ligger denna natursköna slottspark där man kan strosa runt och känna historiens vingslag, samtidigt som man blickar ut mot vackra Edsviken.

Hitta hit.

3. Vinterviken

Foto: Instagram

I nära anslutning till den hårt trafikerade Essingeleden kan man finna lugnet under en promenadslinga som går längs Mälarens strand och Alfred Nobels gamla dynamitfabriker.

Hitta hit.

4. Tyresta nationalpark

Foto: Getty

Bara två mil utanför stadskärnan hittar man den här pärlan som bjuder på det största urskogsområdet söder om Dalälven och mer än 55 kilometer av vandringsleder i rogivande skogsmiljö.

Hitta hit.

5. Nyckelviken naturreservat

Foto: Instagram

Det här naturskyddsområdet i Nacka är känt för sitt rika bestånd av ekar men bjussar även på många fina promenadstigar i havsnära herrgårdsmiljö med anor från 1700-talet.

Hitta hit.

6. Värmdöleden

Foto: Instagram

Värmdöleden är en vandringsled som sträcker sig totalt 25 kilometer och som går i fler etapper med en härlig lantlig miljö. Ansluter till flera busshållplatser med busslinjer som går direkt till och från Slussen.

Hitta hit.

7. Skogskyrkogården

När snön la sig över Stockholm i januari var det många pulkaåkare som vallfärdade till Skogskyrkogården, vilket möttes av en del kritik. Oavsett vad man tycker om pulkaåkandets vara eller icke vara på en begravningsplats, kan man konstatera att området bjuder på flera fina promenadstråk för den som söker lugn och ro.

Hitta hit.

8. Elfvik

Foto: Instagram

Från Lidingö centrum längs Kyrkvikens norra strand till Elfviks udde löper en nio kilometer lång promenadslinga som både bjuder på både lantlig och skärgårdsmiljö.

Hitta hit.

9. Flaten Runt

Foto: Instagram

Runt sjön Flaten i Skarpnäck går en slinga som bjuder på omväxlande skogsmiljö – och som tack vare höjdskillnaderna erbjuder vyer som den här.

Hitta hit.

10. Västra Järva naturreservat

Foto: Instagram

Det här naturreservatet är en del av det gigantiska Järvafältet, norr om Stockholm. Här kan man promenera ostört i ett varierat landskap av ängar, lövskog, barrskog och små sjöar. Allt detta ett stenkast från på Barkarby handelsplats.

Hitta hit.

11. Hellasgården

Foto: Instagram

Ett av Stockholms mest populära friluftsområden, inte minst bland den kraftigt tilltagande skaran av vinterbadare. Här finns elljusspår och en uppsjö av olika vandringstigar. Bland annat kan man ta Blå spåret, som är en 10 kilometer lång vandringsled genom Nackareservatet till slutmålet som är vackra Solsidan vid Erstaviken.

Hitta hit.

12. Lovön

Foto: Instagram

Mälaröarna bjuder alla på naturnära upplevelser med flera olika vandringsleder. En av dessa är Lovö runt, en vandring som sträcker sig 17 kilometer längs norra delen av ön i blandad terräng.

Hitta hit.

13. Käringboda

Foto: Instagram

Väster om Nynäshamn ligger det här friluftsområdet på en halvö i vacker och välbevarad skärgårdsmiljö. Här finns massor av vandringsleder och promenadstigar som dessutom ansluter till den beryktade Sörmlandsleden.

Hitta hit.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-01-21 15:49