Hoppa till innehåll

Brutalismen är tillbaka – 9 exempel på arkitektstilens under

Geiselbiblioteket
Markus Aamisepp

Brutalism – arkitektstilen som får dig att känna att du fått ett knytnävsslag i ansiktet.

Det sägs att trender är cirkulära företeelser – det som är gammalt och otrendigt blir alltid nytt och på modet igen. Det uppenbara exemplet är klädindustrin där vi under de senaste åren sett en återkomst av Hawaii-skjortor, pappasneakers och inte minst årets uppväckande av (oftast mycket svettiga) 80-talsskinnbyxorna.

Men återkommande trender präglar även arkitektvärlden – och vad som påvisar det allra mest är kanske arkitektstilen brutalism. Byggnadslooken (som dessutom kan sägas föddes i Sverige) är känd för användningen av rå betong och ett mäktigt intryck – brutalistiska byggnader ser ofta ut som ointagliga fort gjutna i betong.

Efterhand har brutalismens rykte blivit skamfilat. Byggnaderna var tacksamma mål för grafitti, och kom att förknippas med både kriminalitet och totalitäritet. Faktum är att när ett brittiskt tv-program år 2005 höll en omröstning om vilka byggnader som borde rivas så var åtta av tolv förslag brutalistiska byggnader efter att folket hade lagt sin dom.

Byggnaderna blev för många helt enkelt synonyma med kriminalitet, missbruk och olustig grafitti. Men – nu gör stilen en comeback. Under de senaste åren har det släppts flera arkitektböcker om brutalism och hashtaggen #brutalism florerar på Instagram där desperata fans försöker rädda de mäktiga konstruktioner som står inför bulldozers och rivningskulor.

För att hylla och eventuellt späda på denna comeback av de groteska betongkåkarna så följer här en samling av brutalistiska under världen över.

1. Barbican Centre and Estate

I ett av Londons (under andra världskriget) mest sönderbombade områden kan du hitta detta massiva konstcenter och bostadskomplex. Det är jättestort, komplext, fascinerande och förvirrande. Syftet med byggnaderna var att människor skulle kunna bo i ett väldesignat område med en omgivande ”utopisk fantasi om konst och kultur” mitt i det hetsiga London.

2. The Bank of London and South America

Råkar du befinna dig i den argentinska huvudstaden Buenos Aires kanske du borde ta dig en sväng förbi The Bank of London and South America – ett av de bästa exemplerna på argentinsk brutalism, och ses som ett av av 1900-talets viktigaste arkitektarbeten.

3. Spomenik Memorials

Dessa typer av sovjetiska minnesmärken är utspridda över hela det forna Jugoslavien och byggdes för att hedra den jugoslaviska befolkningens kamp mot axelmakternas ockupation under andra världskriget. Idag uppskattas konstruktionerna för deras konstiga och bisarra skulpturer – men även här är det gammal god brutalism det handlar om.

4. Geiselbiblioteket

Geiselbiblioteket i La Jolla i Kalifornien nämndes efter den amerikanske barnboksförfattaren Theodor Seuss Geisel – även känd som Dr. Seuss. I den superbrutalistiska byggnaden kan du hitta över 8 500 verk av författaren och antagligen ingenting skrivet av Astrid Lindgren.

5. The Cathedral of Saint Mary of the Assumption

Den här minst sagt betongiga kyrkan i San Fransisco i USA konstruerades av den Italienska arkitekten Pier Luigi Nervi och får dig – oberoende av religiös åskådning – att börja frukta Gud.

6. Trellick Tower

Skitkul? Nej det är den inte – Trellick Tower i London. Den engelska huvudstaden är ett slags ”ground zero” för brutalism eftersom britterna behövde bygga många nya hus efter tyskarnas bombräder under andra världskriget när trenden började florera. Dessa höga och stora betongkolosser blev då ypperliga sätt att hysa de hundratusentals människor som stod på bar backe.

7. Hill of the Buddha

Det är alltså inte bara utövare av abrahamitisk gudsdyrkan som bygger jättelika monument för att fira sina andliga väsen. Detta gör även buddhisterna – vilket om inte annat påvisas av den här gigantiska buddha-statyn i Sapporo i Japan.

8. Bostons stadshus

Stadshuset i Boston är en byggnad som polariserar stadens befolkning. Varje år vill folket ersätta den barocka byggnaden med någonting annat. Men samtidigt hamnar byggnaden kontinuerligt på arkitektvärldens ”best of”-listor. Så, ja – det är blir väl ett klassiskt smaken-är-som-baken-scenario.

9. The Met Breuer

På Upper East Side i södra Manhattan det populära konstmuseet Met Breuer och ritades av den ungerska arkitekten och möbeldesignern Marcel Breuer. Byggnaden var under sin invigning 1966 och kommer fortsätta vara ett av de mest nyskapande byggnaderna i Manhattan.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.